• 瀏覽: 7,063
  • 回覆: 22
【本報訊】多個紀律部隊面對人手不足的問題,懲教署亦不例外,局方早前指,截至去年底共740個空缺,佔整體編制11%。保安局回覆議員林素蔚的書面質詢稱,在2022/23擬招聘約50個懲教主任,但至上月底只招聘到6個,即只及目標12%,懲教助理則按空缺全年招聘,至今招聘了157人。為進一步應付人力資源需求,署方已落實多項挽留人才措施,包括應用科技、發展「智慧監獄」及為職員提供交通便利等。

點解呢的部門會請唔到人? 跟本成個部門嘅文化同風氣都完全唔掂。學堂Passing out出到環頭, 已經即刻有人同你講"識人好過識字, 熟性好過熟例"呢的歪理, 而唔係教你點樣切切實實去做好自己應有嘅責任。成個部門, 日日返工就係講是講非, 埋堆吹水, 唔肯埋堆果的, 就比人篇去做的最衰嘅崗位。仲有, 成個部門, 不務正業, 懲教署, 主要職責係管理犯人, 但係個個職員就最叻走晒出去做義工, 例如去老人院幫啊婆剪髮, 毅行者, 帶童軍出去步操, 連當年香港搞亞運都關懲教署事。返工做正經嘢就永遠唔夠人, 但係做義工就成日大把人, 因為做義工可以寫埋落個人評核報告, 同埋呢個部門, 欺善怕惡, 越係古靈精怪嘅同事, 的上司就越怕佢, 返工打橫行都仲得, 但係規規舉舉, 勤勤力力返工果的職員, 部門就當佢臭四, 試問呢的部門文化, 點會挽留到人才吖。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20230316-0316_00176_082/懲教署推多項措施--挽留人才

各行各業都搶人才。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-3-16 07:32 發表

各行各業都搶人才。
就算呢個部門搶到人才又點? 搶到人都留唔到人, 好多人只係當呢個部門係踏腳石, 之後會走去其他政府部門。

監獄滿瀉,輪候需時

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-3-16 07:18 發表

【本報訊】多個紀律部隊面對人手不足的問題,懲教署亦不例外,局方早前指,截至去年底共740個空缺,佔整體編制11%。保安局回覆議員林素蔚的書面質詢稱,在2022/23擬招聘約50個懲教主任,但至上月底只招聘到6個,即只及目標12%,懲教助理則按空缺全年招聘,至今招聘了157人。為進一步應付人力資源需求,署方已落實多項挽留人才措施,包括應用科技、發展「智慧監獄」及為職員提供交通便利等。

點解呢的部門 ...
返工冇手機睇,邊個做.....

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2023-3-16 09:22 發表

返工冇手機睇,邊個做.....
冇手機睇都係其次, 主要係部門文化完全唔掂, 廿幾年前話部門唔夠人, 到今時今日都仲係話請唔夠人。點解?  成個部門, 仲係行緊幾十年前的大哥文化, 的所謂大哥, 返工就只有圍埋吹水, 拉夫永遠冇佢地份, 放假又放晒的好日子, 大時大節就永遠係呢班人放假, 新人係呢的日子就永遠係返工。人地新啫, 都唔係比你地班大哥咁樣食法㗎。仲有, 某的大哥就永遠唔使夜更, 篇更果個會同佢地諗埋, 咁佢地的夜更邊個返? 咪又係的新人。咁樣嘅部門文化, 點會留到人才吖。

又東方!之前個移民展覽,又話8成人想移民,點知個移民展覽參觀人數趺咗3,4成.

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-3-16 10:17 發表

冇手機睇都係其次, 主要係部門文化完全唔掂, 廿幾年前話部門唔夠人, 到今時今日都仲係話請唔夠人。點解?  成個部門, 仲係行緊幾十年前的大哥文化, 的所謂大哥, 返工就只有圍埋吹水, 拉夫永遠冇佢地份, 放假又放晒的好日子, 大時大節就永遠係呢班人放假, 新人係呢的日子就永遠係返工。人地新啫, 都唔係比你地班大哥咁樣食法㗎。仲有, 某的大哥就永遠唔使夜更, 篇更果個會同佢地諗埋, 咁佢地的夜 ...
原來啲文化係咁差,你唔講我真係唔知,我以為淨係冇手機睇,但係今日嘅年代冇手機睇真係一個問題。。。。。

依家做柳記真係唔係咁易做,揸得嚴打犯會俾人投訴,揸得鬆會俾古惑仔玩,埋堆黑社會又會被炒,多多錢都請唔到人。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-3-16 07:32 發表

各行各業都搶人才。
看更唔駛搶人才

陳惠敏都做過柳記,講白了以前係黑社會管理黑社會,做柳記嘅都有背景。依家講文明,講就易做就難。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2023-3-16 14:37 發表

依家做柳記真係唔係咁易做,揸得嚴打犯會俾人投訴,揸得鬆會俾古惑仔玩,埋堆黑社會又會被炒,多多錢都請唔到人。
打犯係唔只會比人投訴, 直頭係刑事, 可以換衫入去坐監。同埋而家, 乜都可以投訴, 同埋投訴係完全唔使任何成本, 有時唔係的職員唔想做, 係的上司怕麻煩, 唔肯去支持的職員, 令到的職員心灰意冷。上司返工要食太平, 唔好有嘢發生, 唔好要佢打Port紙去Port犯, 呢的就係懲教署嘅部門文化。

BCL呢

引用:
原帖由 billyfung11 於 2023-3-16 17:46 發表

大量劣幣驅逐良幣
所以趁依家換成大陸人管理
每年咁多解放軍/武警退役,總搵到人做

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]