• 瀏覽: 27,781
  • 回覆: 185
+2
文化體育及旅遊局長楊潤雄今早(15日)回應議員書面質詢時表示,康文署正徵詢法律意見,研究要求康體設施租用人及租用團體,在預訂及登記使用設施時作出聲明,承諾不會轉讓已預訂設施。如懷疑有租用人及租用團體違規轉讓已預訂設施,會作出適當跟進。康文署亦會積極探討,在推出全新智能康體服務預訂資訊系統時,加入聲明的可行性。

文化體育及旅遊局長楊潤雄今早(15日)回應議員書面質詢時表示,康文署正徵詢法律意見,研究要求康體設施租用人及租用團體,在預訂及登記使用設施時作出聲明,承諾不會轉讓已預訂設施。如懷疑有租用人及租用團體違規轉讓已預訂設施,會作出適當跟進。康文署亦會積極探討,在推出全新智能康體服務預訂資訊系統時,加入聲明的可行性。

楊潤雄表示,去年1月至今年2月期間,署方共接獲約270宗有關「炒場」的投訴,期間平均每月約有400宗租用人因為累積兩次「不取場」或「不在場使用」的違規紀錄,而被禁止預訂康文署的收費康體設施90天。署方人員去年5月起亦加強巡查,截至上月,共發現約1380人無在場使用設施,但暫時無人因為違規轉讓用場許可證,而被暫停訂場的資格。

雖然唔要效用大唔大,依家想打個羽毛球都要食炒價

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/康文署禁炒場-正研究要求訂場人作出聲明-承諾不轉讓設施/366284

真正想用既人成日都用唔到,政府真係要做下野

唔轉讓囉
咪好似小販租出小販牌咁,坐喺旁邊hea囉

引用:
原帖由 s336990 於 2023-3-15 15:18 發表

唔轉讓囉
咪好似小販租出小販牌咁,坐喺旁邊hea囉
租咗場但hea都唔打波,咁租嚟為乜?

引用:
原帖由 做乜很 於 2023-3-15 15:46 發表

租咗場但hea都唔打波,咁租嚟為乜?
依家係有班炒家炒高放俾真係要用嘅人嘛

上有政策,下有對策

引用:
原帖由 s336990 於 2023-3-15 15:49 發表

依家係有班炒家炒高放俾真係要用嘅人嘛
冇得高放,即係冇得炒,班炒家就會去第二度搵食㗎啦

引用:
原帖由 LYC09 於 2023-3-15 14:47 發表

...
揾人去實地檢查咪得囉
又懶又要揾藉口

聲明有能用咩! 康文署你哋都冇辦法🤭

引用:
原帖由 做乜很 於 2023-3-15 15:52 發表

冇得高放,即係冇得炒,班炒家就會去第二度搵食㗎啦
咁點樣無得高放?
其實你明唔明我寫緊乜?

文章話禁止轉讓,以阻止炒賣
我就話,佢禁止轉讓,咁炒家咪坐喺旁邊hea住等
你就問我唔打波租嚟做乜
我咪答你炒家租場炒呀嘛,即炒家根本唔係打波嘅
你就話無得高放就無得炒
所以政府點阻止高放???

引用:
原帖由 LYC09 於 2023-3-15 14:47 發表

...
有鬼用咩
改用實名登記,仲要俾按金$500,入場時必須登記人在場方可入場,離開時又要登記人在場先可取回按金。如果登記人No Show就沒收按金。要除消預約必須提前最小三日,否則同樣沒收按金。
如果咁麻煩都照樣有人轉讓咪由佢囉。

其實點解有人炒賣,最主要原因係租金平,康文署應該善用政府資源,諗個方法去比真正用家訂場,兼夾增加政府收入...
例如: 1個月前開始訂場,初頭用市價+50%開賣,例如$150/小時,然後每天減$5,直到$0為止,給有需要人士選擇,又可以打擊炒家。

聲明,承諾?呢班人有誠信嘅就唔會霸晒啲時間攞黎炒啦!戇居
不如話捉到炒場者立即拉去打靶,睇下仲有無人敢。

加強罰則成刑事罪行,當承擔罪行風險和賺取報酬完全不付合比例,就冇人會去炒埸牟利,未必要去到打靶咁嚴重,罰款50萬監禁一個月及留有案底已經足夠

主題標籤 #楊潤雄
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]