• 瀏覽: 4,571
  • 回覆: 17
【消費券2023/消費券查詢/合資格消費/PayMe/BoC Pay/八達通/Alipay HK 支付寶/ WeChat Pay/Tap & Go】政府再向市民派發電子消費券,首期3,000元將

【消費券2023/消費券查詢/合資格消費/PayMe/BoC Pay/八達通/Alipay HK 支付寶/ WeChat Pay/Tap & Go】政府再向市民派發電子消費券,首期3,000元將於4月16日發出。香港餐飲聯業協會會長黃家和今早(13日)於港台節目表示,相信消費券對餐飲業的收益會較之前兩次少,因為各地通關下市民都較傾向出外消費,市民回港後的消費力減少,消費上會更為謹慎。

立法會議員張欣宇則指,不少長者已更換綠悠卡,並已退原本的八達通,認為八達通公司應研究在系統後台自動轉換資料,讓長者直接領取消費券,以更方便長者。

黃家和料餐飲業受益下跌
香港餐飲聯業協會會長黃家和在港台節目《千禧年代》表示,消費券無疑對餐飲業有幫助,但認為相較之前兩次,其收益估計會比較少,預期只佔消費券的總開支兩成,即300多億元中佔約60億元。他指各地通關後,市民都較傾向出外消費,3月份了除飲宴外,其他餐飲服務都趨淡靜;而且由於不少市民外遊,回港後消費力下跌。

黃家和料餐飲業受益下跌
香港餐飲聯業協會會長黃家和在港台節目《千禧年代》表示,消費券無疑對餐飲業有幫助,但認為相較之前兩次,其收益估計會比較少,預期只佔消費券的總開支兩成,即300多億元中佔約60億元。他指各地通關後,市民都較傾向出外消費,3月份了除飲宴外,其他餐飲服務都趨淡靜;而且由於不少市民外遊,回港後消費力下跌。

立法會議員張欣宇則指,今次消費券派發的安排跟以往相差不遠,惟不少長者已更換綠悠卡,並已退原本的八達通。今次首期消費券不可更改電子支付平台,張提出,如長者之前在八達通服務站換卡,可將新資料轉到綠悠卡,相信在技術上系統可做到自動轉會,建議八達通公司再研究,以更方便長者。
原文網址: 消費券︱飲食業指市民外遊回港後消費力下跌 料收益較前兩期少 | 香港01 https://www.hk01.com/article/876534?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

去完旅行番嚟真係會唔想洗咁多錢

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/876534/消費券-飲食業指市民外遊回港後消費力下跌-料收益較前兩期少

回港後就唔洗食嗎 消費券又唔可以外地洗

同一條深水埗福榮街, 有逼爆的, 有拍烏蠅的, 
黃家和是拍烏蠅0個班?

少左一半

食過出面D美食
回港發賲又貴又吾好食

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 13-3-2023 09:43 發表

燒肺劵飲晚酒都玩完左,冇力

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 13-3-2023 10:01 發表

食過出面D美食
回港發賲又貴又吾好食
出面D所謂美食邊夠香港來,蒸條海魚已經完勝外國

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-3-13 10:04 發表

出面D所謂美食邊夠香港來,蒸條海魚已經完勝外國
澳門都勝香港好多

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 13-3-2023 10:05 發表

澳門都勝香港好多
各有千秋,澳門同香港好近飲食差唔多,廣州都係

香港食嘢又貴又唔抵食 , 仲要食埋昂貴嘅租金 , 過條橋返大陸食嘢仲抵啦

香港成七佰萬人, 唔通個個外遊咩, 都on 鳩鳩

多返大陸旅客呢條數又唔講?

過左復活節先派消費券,益 L 左你飲食業啦

站在消費者的角度, 有消費券在手, 自然會較為疏爽。 

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-3-13 09:43 發表

9 吹唔駛認真

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]