• 瀏覽: 5,243
  • 回覆: 11
香港學生壓力大,人人皆知。近日,網上就瘋傳一段由YouTube頻道「香港新聞突發時事合集」所發布,有關小二女學生在港鐵車廂內,向母親哭訴長約5分鐘的影片。

女童:日日喺度返學好辛苦

片段甫開首,即聽到有女童哭喊:「好辛苦,好唔舒服㗎啦,我仲要日日喺度返學,好辛苦!我真係好辛苦㗎,妳知唔知啊?妳都唔畀空間我㗎

片段甫開首,即聽到有女童哭喊:「好辛苦,好唔舒服㗎啦,我仲要日日喺度返學,好辛苦!我真係好辛苦㗎,妳知唔知啊?妳都唔畀空間我㗎!」、「我好辛苦先可以升到二年級㗎,我唔係好似妳咁樣㗎。妳依家乜嘢都唔畀我睇啦,妳依家好唔鍾意我,妳可唔可以叫我即刻走囉!」、「好難頂呀,你知唔知呀,你成日都唔明我」。
母親之後回應:「過兩日妳走㗎啦」,女童隨即反駁指:「我唔想過兩日,我想即刻走呀,我唔想等啦!我想走好耐㗎啦!你浪費咗我啲時間啦。」母親問女童:「咁妳做咗啲咩嘢幫我?」女童即崩潰表示:「妳唔好問,妳知唔知妳浪費咗我好多時間,仲話我唔啱。咁妳想唔想要我啫?你唔想要我嘅,我即刻走囉,好唔好?好難頂呀妳知唔知?妳成日都唔明我哋嘅,無人鍾意我呀而家,我好慘㗎!

拍緊戲? 一個7歲女仔會講d咁嘅說話?

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/網上熱話-小二女生地鐵車廂崩潰狂呻-向母哭喊-我夠皮㗎啦-唔好玩我得唔得啫-有片-/365501

唔多相信一個小學2年班嘅細路會講d咁嘅說話

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-3-12 09:46 發表

唔多相信一個小學2年班嘅細路會講d咁嘅說話
如果是油艇女就會講得出..........!!

強迫陪行街  

廿年前嘅小朋友表示:
出咗社會之後你就會想返去做小學生
就會知道升二年級唔係咁驚天動地嘅壯舉

引用:
原帖由 漆黑中的塵 於 2023-3-12 14:22 發表

廿年前嘅小朋友表示:
出咗社會之後你就會想返去做小學生
就會知道升二年級唔係咁驚天動地嘅壯舉
這要看你想得60分合格.........還是想得90分以上的壓力.......!!
個個都升二年級.......問題每個人的想法不同......!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2023-3-12 14:36 發表

這要看你想得60分合格.........還是想得90分以上的壓力.......!!
個個都升二年級.......問題每個人的想法不同......!!
工作會因為以前二年級考試90分而更順利嗎?
近幾年都有提倡話 求學不是求分數
行行都可以出狀元
迫到小朋友情緒失控、甚至自殺屢見不鮮
唔好到發生悲劇先後悔

引用:
原帖由 漆黑中的塵 於 2023-3-12 15:19 發表

工作會因為以前二年級考試90分而更順利嗎?
近幾年都有提倡話 求學不是求分數
行行都可以出狀元
迫到小朋友情緒失控、甚至自殺屢見不鮮
唔好到發生悲劇先後悔
不要用成年的角度去想.....!!
例如.......這學生想轉校.......這學生的家庭地位建立在成績表現上等等....!!

如同成年人在公司的表現一樣.......!!
有的同事年年升職加薪.......有的同事十年如一日.......他們不是活活跳跳的嗎....!!

救得了自己.......只有自己........選什麼的路......承受什麼後果.........都是他們的事....!!
除非有緣遇上..........順手幫一把.......他們是否想通或者站起來.......就是他們的命.....!!
外人最多是給他們一點機緣.....!!

女童提及: 「冇同學同我玩.......」
 這可能才是她不想返學的真正原因, 如果她人際關係好, 即使成績不好也不會不想上學的!
在香港做家長也不好過, 可能她的父母在家裡對著她也是這種情緒表現, 她被濳移默化了!

細路女扭計啫...唔係學習壓力而係情緒問題

移民拉,香港唔適合呢個小朋友成長架😎🤪

引用:
原帖由 清風水靜 於 2023-3-12 14:10 發表

如果是油艇女就會講得出..........!!
咩叫油艇女

主題標籤 #港鐵
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]