• 瀏覽: 38,257
  • 回覆: 483
  • 追帖: 1
+10
消息人士稱,美國政府正着手進一步收緊對華半導體製造設備的出口限制,以阻止中國發展先進晶片產業。據彭博社星期五(3月10日)引述知情人士報道,

全球主要晶片設備製造商中,美國就佔了三家,分別是應用材料、科磊(KLA Corp.)、泛林集團(Lam Research Corp.)。再加上日本的東京威力科創和荷蘭阿斯麥,這些公司把持了全球晶片製造業。如果不能買到他們最好的產品,就難以建立有最先進晶片製造能力的工廠。

拜登吾係連光刻膠都禁呱?
咁即是即使成熟制程都吾俾做??

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/876126/美媒-美國將收緊對中國出口半導體製造設備限制-日荷或加入

其實拜登出田比侵侵更狠毒

係羅,學你話齋,無晶片大米都種唔到啊,啱唔啱聽阿師兄

自由貿易根本就係笑話
美國出口所有嘢都係危害國家安全 荷里活電影之外

引用:
原帖由 owen112233441 於 2023-3-11 23:28 發表

係羅,學你話齋,無晶片大米都種唔到啊,啱唔啱聽阿師兄
種到大米
不過出吾到小米手機囉

引用:
原帖由 pbd456 於 2023-3-11 23:29 發表

自由貿易根本就係笑話
美國出口所有嘢都係危害國家安全 荷里活電影之外
Amsl及其他半導體設備廠可能會撤離中國,中國連接觸先進科技嘅機會都斷埋

荷蘭計劃夏季之前加強管制向中國出口關鍵晶片製造設備。荷蘭當局在美國施壓下,長期禁止ASML向中國出口最先進的極紫外光刻技術,若果當局將來加強管制,意味ASML另外三款光刻機亦不能出口到中國。

路透社有消息指,荷蘭晶片製造設計商ASML為了避開風險,正考慮將廠房選址,由中國改為東南亞。當局指逾十間技術公司,大部分是ASML承包商,計劃短期內派人到訪東南亞國家,不排除在越南或馬來西亞設廠
https://news.tvb.com/tc/world/64 ... 半導體設備荷蘭有晶片商擬改赴東南亞設廠

又益咗越南

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-11 23:33 發表

Amsl及其他半導體設備廠可能會撤離中國,中國連接觸先進科技嘅機會都斷埋
啲員工係唔係都去埋越南呀?

你高興得太早了,制裁只會逼中國全力研發,快者三年,慢者五年中國在晶片行業就會超越美國⋯

引用:
原帖由 pbd456 於 2023-3-11 23:39 發表

啲員工係唔係都去埋越南呀?
AMSL美藉員工肯定撤走
不過AMSL嘁大陸嘅華人工程師基本上都係美藉

引用:
原帖由 神殿老子 於 2023-3-11 23:43 發表

你高興得太早了,制裁只會逼中國全力研發,快者三年,慢者五年中國在晶片行業就會超越美國⋯
你基本設備無
接觸外國科技機會都無
點整呀
當年無歐美留學生及歐美技術做到兩彈一星??

日荷企業連自己想賣咩比人都無自主權,咁個國家仲有咩可以自主到?超市唔比汽水賣比士多,叫公義?定叫迫害?

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-11 23:47 發表

你基本設備無
接觸外國科技機會都無
點整呀
中國有好多公司係做半導體機器 你究竟係無知還是低能

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-11 23:47 發表

你基本設備無
接觸外國科技機會都無
點整呀
都話不要高興得太早了,由1949年10月1日開始,中國就俾巴統高科技制裁,到1996年又俾瓦森那協定高科技制裁,制裁中國從來就冇停過,走到宜家中國科技已經步入世界先進行列,比爾蓋茨說美國制裁中國晶片沒有用,越制裁中國越強大。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-11 23:33 發表

ASML係東南亞設廠是迴避老美搞搞震呀
DUV已經去美國化啦憨dogdog

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]