• 瀏覽: 38,388
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
+10
自由貿易根本就係笑話
美國出口所有嘢都係危害國家安全 荷里活電影之外

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-11 23:33 發表

Amsl及其他半導體設備廠可能會撤離中國,中國連接觸先進科技嘅機會都斷埋
啲員工係唔係都去埋越南呀?

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-11 23:47 發表

你基本設備無
接觸外國科技機會都無
點整呀
當年無歐美留學生及歐美技術做到兩彈一星??
中國有好多公司係做半導體機器 你究竟係無知還是低能

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-12 01:40 發表

Duv 根本不可能去美國化
Amsl不可能得罪台積電
張忠謀若施壓
Amsl 就要跪
nikon 出咗duv成廿年 全部日本技術 我想請問唔可以去美國化究竟你個腦生喺邊度?

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2023-3-12 02:10 發表

中國回原始?
全國產晶片線相信係一至兩年內做到28nm

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-12 02:51 發表

"全部日本技術" 有何根據?  Nikon 聲稱?

nikon and canon 攪光刻機嘅時候 asml 都仲係無名無姓呀 80 90年代 日本領先全球晶片製造同供應商 日本一早已經有啲duv 日本公司係自己製造 只不過日本唔好彩 157nm 光源唔成功
台積電提議用浸水式 喺193nm 光源 nikon同canon唔理佢 asml 當時仲係細公司 所以搏一搏 點知成功咗 193/1.44 仲好過157
美國怕日本 所以唔侵日本玩euv
喺d u v裏面 日本有曬全部技術
就算係euv gigaphothon 都成功研製咗光源 但係cymber 係美國公司畀a s m l買咗 A sml應承美國 唔可以用其他光源

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-12 13:00 發表

呢大段嘢點支持到 Nikon 光刻機係「全日本技術」嘅講法?

咁不如你講下有邊part唔係咪日本? 若果係有美國製造 咁佢出嘅精編就唔可以賣畀華為 好明顯華為係仲可以買到晶片

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-12 13:00 發表

呢大段嘢點支持到 Nikon 光刻機係「全日本技術」嘅講法?

若果係有美國嘅科技喺裏面 美國根本唔使黑球日本禁止售賣光刻機 因為美國法律係保障所有琴有美國技術嘅光刻機唔可以授予中國有啲企業

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-12 13:05 發表

唔知啊,我問 ChatGPT 佢都話唔肯定,你似乎知得更多。
唔需要知 若果光刻機含有美國技術 就需要接受美國法律嘅規限 好明顯佢哋係繼續賣機比美國制裁嘅公司 咁即係話佢哋出嘅機唔受美國規限 即係冇美國技術喺裏面

日本做光刻機做咗幾十年 光源係日本 其他技術已經有幾十年歷史

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-12 13:13 發表

光源技術
gigaphothon 有自己光源技術

唔好講話啲duv euv 幾年前已經有

https://www.gigaphoton.com/en/news/4657

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-12 13:14 發表

咁都要計百分比
如果只佔1%技術專利,梗係無人睬你
美國法律唔係話係就係 睬唔睬你就得 你唔知道日本有公司畀美國罰得好慘

引用:
原帖由 ingredient 於 2023-3-12 14:10 發表

但全部都係中低端呢。
就算係中低端有什麼問題 若果中國全部都係高端 日本歐洲美國全部食屎㗎啦 邊度仲有飯開每一個範疇都比中國食曬

就算而家真係中低端 產業鏈可以升級 跟住可以食埋美國歐洲日本

大部分晶片嘅需要都係中低端 一架車裏面有幾多粒晶片係需要14 nm以下 淨係華為5g base station 都唔需要高階晶片

引用:
原帖由 ingredient 於 2023-3-12 14:33 發表

目前所謂嘅中低端晶片,兩三年後全部都會變為低端或超低端晶片。你仲生產緊28nm,但同樣價錢可以買到7nm,你會買咩呢?
老美打壓係全方位的,由設計軟件到材料及機器,一環扣一環,如無意外,十年內中國都無咩機會完全靠自己造出14nm晶片。
你講嘅28nm以前就係
喺嗰陣時新一代嘅晶片你舊一代平

但係而家每一代嘅晶片係比之前嗰袋貴 仲係貴好多

之後7nm都係咁貴 cost per 100m transitors reaches minimum at 28nm

你根本唔係點解你之前平 係因為光刻機用嘅光波度越嚟越細 optics越嚟越好

CD = k × Wavelength / NA

k is around 0.25
DUV wavelength 193 NA 1.33

EUV Wavelength 13.5 NA 0.33

DUV vs EUV 嘅分別只有四倍 除咗NA之後
but EUV is coating more in all equipment

28nm  and higher single exposure, few steps, cost similar but better chip. after 28nm, many many more steps and cost goes up.

引用:
原帖由 ingredient 於 2023-3-12 15:02 發表

無左DUV機及support,連28nm都有固難。
中國應該無一間公司可造到DUV機。
中國研究報告多年 邊有多個prototype 去咗唔同機構造緊測試

就算ub沒有研究

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]