• 瀏覽: 38,409
  • 回覆: 483
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-12 01:38 發表

吾賣中國就係無自主權?
賣唔賣唔係由本國人民決定,而由別國出聲既,除左你全世界都唔會叫依種係有自主權

漢奸走狗都以為自己係外國人…好開心?🤭

支持

有實力就吾怕啦, 係咪

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-12 02:51 發表

"全部日本技術" 有何根據?  Nikon 聲稱?

nikon and canon 攪光刻機嘅時候 asml 都仲係無名無姓呀 80 90年代 日本領先全球晶片製造同供應商 日本一早已經有啲duv 日本公司係自己製造 只不過日本唔好彩 157nm 光源唔成功
台積電提議用浸水式 喺193nm 光源 nikon同canon唔理佢 asml 當時仲係細公司 所以搏一搏 點知成功咗 193/1.44 仲好過157
美國怕日本 所以唔侵日本玩euv
喺d u v裏面 日本有曬全部技術
就算係euv gigaphothon 都成功研製咗光源 但係cymber 係美國公司畀a s m l買咗 A sml應承美國 唔可以用其他光源

引用:
原帖由 pbd456 於 2023-3-12 12:42 發表

nikon and canon 攪光刻機嘅時候 asml 都仲係無名無姓呀 80 90年代 日本領先全球晶片製造同供應商 日本一早已經有啲duv 日本公司係自己製造 只不過日本唔好彩 157nm 光源唔成功
台積電提議用浸水式 喺193nm 光源 nikon同canon唔理佢 asml 當時仲係細公司 所以搏一搏 點知成功咗 193/1.44 仲好過157
...
呢大段嘢點支持到 Nikon 光刻機係「全日本技術」嘅講法?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-12 13:00 發表

呢大段嘢點支持到 Nikon 光刻機係「全日本技術」嘅講法?

咁不如你講下有邊part唔係咪日本? 若果係有美國製造 咁佢出嘅精編就唔可以賣畀華為 好明顯華為係仲可以買到晶片

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-12 13:00 發表

若果係有美國嘅科技喺裏面 美國根本唔使黑球日本禁止售賣光刻機 因為美國法律係保障所有琴有美國技術嘅光刻機唔可以授予中國有啲企業

引用:
原帖由 pbd456 於 2023-3-12 13:02 發表

咁不如你講下有邊part唔係咪日本? 若果係有美國製造 咁佢出嘅精編就唔可以賣畀華為 好明顯華為係仲可以買到晶片
唔知啊,我問 ChatGPT 佢都話唔肯定,你似乎知得更多。

附件

ChatGPT - Nikon DUV.jpg(106.88 KB)

ChatGPT - Nikon DUV.jpg

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-3-12 08:33 發表

賣唔賣唔係由本國人民決定,而由別國出聲既,除左你全世界都唔會叫依種係有自主權
Amsl係民企,仲要美資及台積電係大股東,
如果美資及台積電決定吾賣與及搬離中國,根本吾需要荷蘭人民同意

引用:
原帖由 pbd456 於 2023-3-12 12:42 發表

...
日本嘅技術咪又係嚟自美國
Amsl之所彈起
亦都係靠美藉台灣人

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-12 13:05 發表

唔知啊,我問 ChatGPT 佢都話唔肯定,你似乎知得更多。
唔需要知 若果光刻機含有美國技術 就需要接受美國法律嘅規限 好明顯佢哋係繼續賣機比美國制裁嘅公司 咁即係話佢哋出嘅機唔受美國規限 即係冇美國技術喺裏面

日本做光刻機做咗幾十年 光源係日本 其他技術已經有幾十年歷史

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-12 13:10 發表

日本嘅技術咪又係嚟自美國
Amsl之所彈起
亦都係靠美藉台灣人
台積電有光刻機咩
有光刻膠咩
護國山神正被老美肢解

引用:
原帖由 pbd456 於 2023-3-12 13:02 發表

光源技術

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-12 13:13 發表

光源技術
gigaphothon 有自己光源技術

唔好講話啲duv euv 幾年前已經有

https://www.gigaphoton.com/en/news/4657

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-12 13:08 發表

Amsl係民企,仲要美資及台積電係大股東,
如果美資及台積電決定吾賣與及搬離中國,根本吾需要荷蘭人民同意
戰略性既嘢當然國家說了算
荷蘭政府都未通過

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]