• 瀏覽: 26,810
  • 回覆: 188
+2
澳洲將在美國及英國協助下建立核動力潛艇艦隊,澳洲傳媒周五(10日)報道,美國向澳洲出售的維珍尼亞級攻擊核潛艇不會是全新出

澳洲將在美國及英國協助下建立核動力潛艇艦隊,澳洲傳媒周五(10日)報道,美國向澳洲出售的維珍尼亞級攻擊核潛艇不會是全新出廠,而是價格由美方決定、相對便宜的「二手貨」;澳洲同時將對美國造船廠作出重大投資,協助美方提升建造該級核潛艇的能力,填補出售核潛艇後的數量空缺,以免削弱自身力量。

報道引述美國官員指,澳洲2030年代向美國採購的5艘維珍尼亞級攻擊核潛艇,將是目前在美國海軍服役,美方不會為澳洲建造該級全新的核潛艇。根據美國國會預算辦公室去年12月發布的報告,現時每艘維珍尼亞級攻擊核潛艇造價介乎62億美元至72億美元(約483億港元至561億港元);二手核潛艇價格將由美國國務院決定。

為了加快讓澳洲建立操作核潛艇的能力,報道提到數艘在澳洲水域活動的美國維珍尼亞級攻擊核潛艇,將罕有地同時由美澳兩國海軍人員操作,兩國海軍之後決定出售哪艘現役核潛艇。英國負責參與建造屬於澳洲的新一級核潛艇,並選址在澳洲生產,美國將提供核推進系統及其他零件,預計整個澳洲核潛艇計劃持續超過40年。

美國國內關注出售維珍尼亞級攻擊核潛艇後,對自身水下作戰能力的影響。軍方推動提升每年生產該級核潛艇的能力,由現時平均每年2艘增至5艘,以維持現有艦隊結構。此前有報道指,澳洲對美國造船廠投資可能高達10億澳元(約51億港元)。

另一方面,澳洲南澳省省長馬利諾斯卡斯周五表示,根據美英澳三方安全夥伴關係(AUKUS)協議,將在南澳省阿德萊德建造澳洲核潛艇,但估計首艘在海外生產。

其實真係慘,買部printer番嚟用,原來係二手,但最慘仲係要對間printer投資。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230310/bkn-20230310204311749-0310_00992_001.html

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

賣國揾笨交易🤔

法國現正全新壹波「法柴」推動潛意識
狗帶都拉唔住

澳洲現正是個今天

美國無死錯人既....

玩殘鬧大利亞

新嘅賣60幾億, 易手100億啦, 幫你測試咗咁耐冇問題要收返測試成本

引用:
原帖由 東方紅 於 2023-3-10 21:38 發表

澳洲將在美國及英國協助下建立核動力潛艇艦隊,澳洲傳媒周五(10日)報道,美國向澳洲出售的維珍尼亞級攻擊核潛艇不會是全新出

澳洲將在美國及英國協助下建立核 ...
無計,唔投資就無墨水用印唔到野

引用:
原帖由 GLD 於 2023-3-10 21:51 發表

新嘅賣60幾億, 易手100億啦, 幫你測試咗咁耐冇問題要收返測試成本
梗係啦,你買件球員出賽著過嘅波衫,都貴過全新好多啦,以美狗嘅角度,俾美軍用過嘅,直情係無價寶啦。

台蛙就係咁,收藏左好多。

是撚但啦,澳洲自己決定嘅,無謂干預佢,佢喜歡怎樣都好啦

引用:
原帖由 淨骨頭 於 2023-3-10 21:54 發表

無計,唔投資就無墨水用印唔到野
慘……

引用:
原帖由 東方紅 於 2023-3-10 21:38 發表

澳洲將在美國及英國協助下建立核 ...
澳洲同時將對美國造船廠作出重大投資,協助美方提升建造該級核潛艇的能力,填補出售核潛艇後的數量空缺,以免削弱自身力量。

佢老尾真係好坦白 ! 如果澳洲咁都照做就真係老尾的屎眼 ! 

尾國佬專搵契弟笨柒

袋鼠前總理代代平安

成個交易 真係搵笨 買樓仲要幫你起樓

親美無好下場。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]