• 瀏覽: 6,472
  • 回覆: 43
美國、英國、澳洲2021年締結美英澳三方安全夥伴關係(AUKUS),美英兩國協助澳洲建立核動力潛艇艦隊,作為聯合反制中國威脅的手段。周三有報道指澳洲將向美國採購核潛艇,並建造採用英國設計的核潛艇............

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/兩岸國際/odn-20230310-0310_00180_001/西方圍爐反中-加劇軍備擴充-澳洲擬購5美核潛艇

原本以為台灣、日本向美國上繳「保護費」金額已算大,孰料原來澳洲都「進貢」不小。

買咗又如何,就能壓制到中國?

澳洲被美國搵左笨啦,最終只係次等的英國潛艇。。。🤭

美狗只要不停鼓吹打仗, 軍火生意長做長有.

都唔明白點解咁多國家自願做美國看問狗

買左之後再要交保護費 

引用:
原帖由 喂你搵邊位 於 2023-3-10 08:38 發表

都唔明白點解咁多國家自願做美國看問狗
唔做一係就被自殺一係就換你落枱

引用:
原帖由 幪面超人 於 2023-3-10 08:22 發表

買咗又如何,就能壓制到中國?
看看澳洲的地理位置,核潛艇明顯對印尼和印度威脅更大。

中國並無侵略其他國家的野心,有的是保疆衛土的決心,你買多少潛艇你嘅事,但如用嚟侵犯中國主權,就必定會付出高昂代價,謹記

美國核潛遊南海都撞山,澳洲真係自求多福!

一齊罷買噢州貨, 等佢無錢買

引用:
原帖由 robin09 於 2023-3-10 11:00 發表

看看澳洲的地理位置,核潛艇明顯對印尼和印度威脅更大。
但印尼同印度已經係R周老嘅狗

老美有幾多個船塢?自己D艦艇維修都未夠用,唔好講話要做新嘅賣比人!
而且老美好多艦艇都係00前製造,差唔多要退役。要追大陸做艦速度,仲有咩時間可以做其他嘢?

引用:
原帖由 威廉PO 於 2023-3-10 08:24 發表

澳洲被美國搵左笨啦,最終只係次等的英國潛艇。。。🤭
五眼聯盟嘛
當然買自己爛鐵
上次法國佬已經衰咗

明顯違反核不擴散條約。 又一次破壞基於規則的國際秩序。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]