• 瀏覽: 6,871
  • 回覆: 23
【本報綜合報道】俄羅斯國防部長紹伊古前天在會議上表示,俄軍攻克烏東頓涅茨克州巴赫木特後,可向烏軍防禦縱深發起進攻。他又指西方國家增加對烏武器及軍事裝備供應,並擴大訓練烏軍,但無法令烏軍取勝,反而大幅增加損失......... 

全文:https://orientaldaily.on.cc/cont ... 02/俄防長:倘奪巴赫木特--可重挫烏

倘若俄軍全面拿下巴赫木特,則進攻烏克蘭西部,猶如探囊取物一樣。我看烏軍損失之大,像當年孔明北伐時痛失街亭。

巴赫穆特真係打左好耐!我覺得俄軍目標唔止頓巴斯地區應該會繼續向西邊推進

引用:
原帖由 (b.b) 於 2023-3-9 08:43 發表

巴赫穆特真係打左好耐!我覺得俄軍目標唔止頓巴斯地區應該會繼續向西邊推進
肯定不會停在巴赫穆特,俄羅斯要攻占所有四洲土地,有得打呢,現在頓涅茨克還有40%土地在烏軍手中。另外扎波羅熱首府第聶伯羅這個重鎮也是下一步的目標。

引用:
原帖由 robin09 於 2023-3-9 11:46 發表

肯定不會停在巴赫穆特,俄羅斯要攻占所有四洲土地,有得打呢,現在頓涅茨克還有40%土地在烏軍手中。另外扎波羅熱首府第聶伯羅這個重鎮也是下一步的目標。
仲有敖德薩同哈爾科夫同尼古拉耶夫

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-3-9 08:25 發表

【本報綜合報道】俄羅斯國防部長紹伊古前天在會議上表示,俄軍攻克烏東頓涅茨克州巴赫木特後,可向烏軍防禦縱深發起進攻。他又指西方國家增加對烏武器及軍事裝備供應,並擴大訓練烏軍,但無法令烏軍取勝,反而大幅增加損失......... 

全文:https://orientaldaily.on.cc/content/%E5%85%A9%E5%B2%B8%E5%9C%8B%E9%9A%9B/odn-20230309-0309_00180_002/%E4%BF%84%E9%98%B2%E9%95%B7%EF%BC%9A%E5%80%98%E5%A5%AA%E5%B7%B4%E8%B5%AB%E6%9C%A8%E7%89%B9--%E5%8F%AF%E9%87%8D%E6%8C%AB%E7%83%8F
構築左8年的防線出現缺口,係會被對手長驅直入。呢個亦都解釋左點解烏軍要去死守,後面的防線根本守吾住。

睇今日打個結果。好明顯俄佬係度水緊。
咩攻占巴赫木特。咩瓦格納出來講無彈藥。都係個老千局。

目的係不斷吸引烏軍增援。等佢地係外邊不斷跑入個包圍圈度。
然後用炮火大量轟炸佢地行入去個條路。

係開闊地帶大量殺傷烏軍。

呢種打法係中共一直個強項。

就係故意放風出來,話自己打緊唔一定打得落。等敵人去救火。
然後專門打來救個位。
邊個救邊個死。

中共稱為:圍點打援。

今日俄佬好明顯都使用緊呢種打法。

引用:
原帖由 chenflie 於 2023-3-9 13:14 發表

然後專門打來救個位。
邊個救邊個死。

今日俄佬好明顯都使用緊呢種打 ...
我都覺得係瓦格納詭計。

引用:
原帖由 (b.b) 於 2023-3-9 08:43 發表

我覺得.俄羅斯和白俄羅斯出奇兵.
攻打基輔.
打下巴赫木特.繼續打 ,無收益.

要停戰議和.最快是改變戰場.

引用:
原帖由 chenflie 於 2023-3-9 13:14 發表

然後專門打來救個位。
邊個救邊個死。

今日俄佬好明顯都使用緊呢種打 ...
我都越來越覺得瓦格納個老闆係吹水,故意營造無彈藥的困境。

引用:
原帖由 robin09 於 2023-3-9 11:46 發表

扎波羅熱首府係扎波羅熱
第聶伯羅喺另一個州

引用:
原帖由 rayhome99 於 2023-3-9 18:44 發表

入去的烏軍三面受敵,情況好危,不過可能烏軍後方已經無乜工事,或者後方防線未整好,所以點都要喺呢個位頂住。

引用:
原帖由 良心打白條 於 2023-3-9 13:45 發表

我都覺得係瓦格納詭計。
因為事出反常,必有陰謀

引用:
原帖由 rayhome99 於 2023-3-9 12:39 發表

構築左8年的防線出現缺口,係會被對手長驅直入。呢個亦都解釋左點解烏軍要去死守,後面的防線根本守吾住。
長驅直入未致於
西面的恰索夫亞爾、西北的雙子城肯定也有大批烏軍設防
俄軍還要解決阿瓦迪夫卡、捷爾任斯克、君士坦丁羅夫卡才能西進
還要打一段很長的時間

不過可以說
失去巴赫穆特
烏克蘭便失去收復頓巴斯的希望

引用:
原帖由 rayhome99 於 2023-3-9 18:44 發表

無錯。因為完全反常。 點會全球公開講自己無彈藥? 自己人聽到,敵人都聽到喔。

睇成龍電影都知啦。最怕個句台詞係咩啊? “佢支鎗無子彈架!”
烏軍如果發現瓦格納無彈藥? 即系全軍覆沒喔。
點解會自己講出來啊?
無鎗都扮有鎗啦,係嘛。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2023-3-9 18:54 發表

長驅直入未致於
西面的恰索夫亞爾、西北的雙子城肯定也有大批烏軍設防
俄軍還要解決阿瓦迪夫卡、捷爾任斯克、君士坦丁羅夫卡才能西進
還要打一段很長的時間

不過可以說
失去巴赫穆特
烏克蘭便失去收復頓巴斯的希望
現在的烏軍究竟是什麼人?俄羅斯主力正規軍還在白俄佈防?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]