• 瀏覽: 27,385
  • 回覆: 197
  • 追帖: 1
+2
94歲持牌小販陳婆婆於本周一(6日)晚上在港鐵長沙灣站外攞檔賣炒栗子期間,因人有三急一度離開,之後將炒栗子車交由非持牌人的男親友暫時看管,結果遭食環署人員沒收炒栗子車。

現場消息指,當時陳婆婆的炒栗子車停在港鐵站近元州邨的出口附近,行人絡繹不絕,食環署人員到場向小販作出警告,又要求離開,但沒有即時採取執法行動。大約一小時後,食環署人員再返回現場,發現陳婆婆的栗子車交由一名年約30歲的男子看管,而陳婆婆並不在場,於是控告該名男子無牌擺檔。陳婆婆超過半小時才返回現場,而該名男子拒絕向食環署人員出示身份證,最終食環署人員要報警求助。

據知,該名男子報稱為陳婆婆的「契孫」,陳婆婆得悉「契孫」被控告,作為「生財工具」的炒栗子車亦被沒收,情緒非常激動,需要女警專責照顧,而事件亦吸引大批市民圍觀,警方需拉起封鎖線阻止其他人靠近。

即係不是什麼親人啦

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 婆婆-契孫-生財工具被食環沒收激動流涕

陳嘉欣very靚女
人有三急,超過半小時

契孫?
算吧啦阿婆

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-8 20:53 發表

人有三急,超過半小時
翻查閉路電視有冇婆婆出入

引用:
原帖由 hw1chan 於 2023-3-8 21:00 發表

翻查閉路電視有冇婆婆出入
黃霉,黑霉無需求真

94歲仍然要出來擺檔,真係好可憐

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-8 20:49 發表

94歲持牌小販陳婆婆於本周一(6日)晚上在港鐵長沙灣站外攞檔賣炒栗子期間,因人有三急一度離開,之後將炒栗子車交由非持牌人的男親友暫時看管,結果遭食環署人員沒收炒栗子車。

現場消息指,當時陳婆婆的炒栗子車停在港鐵站近元州邨的出口附近,行人絡繹不絕,食環署人員到場向小販作出警告,又要求離開,但沒有即時採取執法行動。大約一小時後,食環署人員再返回現場,發現陳婆婆的栗子車交由一名年約30歲的男子看管,而 ...
食環署負上了「原罪」,就算多正確都會被大眾口誅筆伐

引用:
原帖由 tc7560 於 2023-3-8 21:12 發表

可憐 吾好玩啦 94歲有租收都吾知幾happy

食環職員應該求助東張西望!
還原真相並討回公道!

點解要擺檔搵事而唔攞綜援?

信佢就契弟就真?

例牌:無閹公,蝦阿波

引用:
原帖由 tc7560 於 2023-3-8 21:12 發表

行得、瞓得、食得,比起住老人院嘅一啲都唔可憐啦

契孫... 
全香港都知係租個小販牌,持牌人唔喺度就係非法經營,
唔好當所有香港人係白痴,阿婆上到庭咁講就係作假証供.

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]