• 瀏覽: 10,841
  • 回覆: 74
+2
切勿濫用公院服務。有一名內地母親日前於社交平台「小紅書」,以「第一次在香港看病,沒結賬就讓我走了」為題發文,分享其於北大嶼山醫院與女兒求診的經歷。
該名內地母親稱,其女兒近日早上在家玩老鼠,結果被咬到出血,之後更瞞著她如常回到學校上課。當她知悉後,便趕往學校,帶女兒到北大嶼山醫院求診。

佢結果有無俾錢定係走數?

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/網上熱話-內地媽帶女到北大嶼山醫院求診-大讚-沒結賬就讓我走/364793

鄰居建議我可以call 999叫救護車。是的,在香港,999是你想打就能打,救護車是你想叫就能叫的

乜大陸吾可以隨時call白車救急嗎?

有關方面要看緊庫房喔… 
欠錢欠罰款不得離境。

引用:
原帖由 含L至軟 於 2023-3-7 16:33 發表

有關方面要看緊庫房喔… 
欠錢欠罰款不得離境。
真係好難

引用:
原帖由 含L至軟 於 2023-3-7 16:33 發表

有關方面要看緊庫房喔… 
欠錢欠罰款不得離境。
先發通輯令,再次入境香港時,上庭兼罰款絕對得不償失 
如果佢永久不再來香港,那$180用來送走瘟神真係抵到爛

"其發現原來有香港身份證,公院診費只需180元"

弱智仔!有香港身份證俾完$180,仲會有乜錢要畀?

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2023-3-7 16:37 發表

你俾作者呃左啦
佢個女在香港讀書
係香港人

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2023-3-7 16:37 發表

喺香港讀書嘅,最少個細路都有香港身份證,畀完$180,咪就係咁多囉!

未畀$180,跟本唔會有呢張收據喎。

原來有香港身份證,公院診費只需180元,而且更毋須即時結賬。

內文講咗,事主係知道要俾錢

引用:
她稱,「鄰居建議我可以call 999叫救護車。是的,在香港,999是你想打就能打,救護車是你想叫就能叫的。」但她續指,其女兒情況並沒有緊急到那個地步,所以就不浪費社會資源
高質素

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2023-3-7 16:49 發表

原來有香港身份證,公院診費只需180元,而且更毋須即時結賬。

內文講咗,事主係知道要俾錢
係啊,標題講到佢有心走數咁
實情事主都無咁意思,只係話唔需要即時找數

am入面大部份都系毒果黑記,人地都唔系無找數,無找數何來收據?仲有,人地話指唔系俾左錢先治療,唔識字就死返幼稚園讀多幾年先啦。

引用:
原帖由 siutatbo 於 2023-3-7 16:46 發表

"其發現原來有香港身份證,公院診費只需180元"

弱智仔!有香港身份證俾完$180,仲會有乜錢要畀?
你唔好咁樣,佢剛high緊
不過曱甴係唔會理事實,只會自話自講自high

標題明顯又係想制造中港茅盾,個媽媽已經比左錢亦根本無諗過唔比錢, 正仆街黑記!

主題標籤 #小紅書
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]