• 瀏覽: 16,725
  • 回覆: 119
  • 追帖: 1
+2
大公文匯全媒體報道:有「長洲覆核王」之稱的郭卓堅早前接獲招商永隆銀行通知終止其銀行帳戶。郭卓堅質疑因該分行經理不贊同其政治主張而刁難他,因此入稟申請司法覆核。法官今日(6日)頒下判詞指,郭卓堅提出的申請明顯屬於私法,是申請人與銀行之間的事宜,無疑屬於商業決定,因此拒絕受理申請。
申請人為郭卓堅,筨辯人為招商永隆銀行分行經理。郭卓堅於招商永隆銀行開戶逾20年,以該帳戶收取綜援金。今年1月16日,郭卓堅接獲招商永隆銀行通知,於農曆初五(1月26日)終止其銀行帳戶。郭稱,因為沒有銀行開業,令他不能於2月1日收到綜援金,而他為破產人士,須等候破產管理署批准後才能開立新戶,故此他可能須挨餓數天。郭聲稱,招商永隆銀行分行經理因不贊同其政治主張,以及不喜歡他經常提出司法覆核挑戰政府而刁難他,因此入稟提出司法覆核。
法官判詞則指,該申請明顯屬私法,為申請人與銀行之間事宜,有關決定無疑屬商業決定。法官指銀行於信中沒有提及因答辯人不喜歡其政治主張,申請人亦沒有提供基礎支持其說法。法官續指,銀行於1月中去信通知,申請人尚有兩星期時間開立帳戶,或嘗試聯絡銀行或答辯人,查詢能否保留帳戶或給予時間開立另一帳戶。法官最終拒絕受理申請,並不作訟費命令。

呢隻港奸人渣腳臭堅竟然想用司法覆核來解決牠私人糾紛, 呢條港奸人渣燒公帑習以為常當閒事, 真係夠晒PK賤格...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202303/06/AP64058a52e4b0b6003c000d1f.html

唔會啦
佢諗多咗
只係招商永隆唔想同國家級量嘅拗手瓜

講起嚟,我成日提嘅小黃人嘅毛教主都係用呢間銀行

引用:
原帖由 hwwong 於 2023-3-7 01:31 發表

大公文匯全媒體報道:有「長洲覆核王」之稱的郭卓堅早前接獲招商永隆銀行通知終止其銀行帳戶。郭卓堅質疑因該分行經理不贊同其政治主張而刁難他,因此入稟申請司法覆核。法官今日(6日)頒下判詞指,郭卓堅提出的申請明顯屬於私法,是申請人與銀行之間的事宜,無疑屬於商業決定,因此拒絕受理申請。
申請人為郭卓堅,筨辯人為招商永隆銀行分行經理。郭卓堅於招商永隆銀行開戶逾20年,以該帳戶收取綜援金。今年1月16日,郭卓 ...
呢個仆街正一冚家鏟

佢呢一世人似乎除咗覆核外,乜都冇做。

引用:
原帖由 hwwong 於 2023-3-7 01:31 發表

申請人為郭卓堅,筨辯人為招商永隆銀行分行經理。郭卓堅於招商永隆銀行開戶逾20年,以該帳戶收取綜援金。今年1月16日,郭卓 ...
點解無需比訟費,個庭支邊個比。

呢條漢奸走狗攞政府錢只係成日覆核佢老味
祝佢日日仆街冇好日子過

警察快D拉9佢,等佢入去坐冇得玩野

唔做你生意都走去施法椂柒,痴鳩線,唔受理正常!

呢隻黃老甴居然在中資銀行開戶口

>他為破產人士,須等候破產管理署批准後才能開立新戶
明顯係破產管理署同事主問題.
有成2星期, 唔搞開戶, 走去搞司法覆核. 
特首擺明被政治逼寄, 都無司法覆核, 逼銀行

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2023-3-7 03:34 發表

佢一陣覆核你同我呢兩句說話。。。

如果郭卓堅冇錢買飯食, 可以食「司法覆核」

依條友不知浪費了幾多社會資源,不斷申請法援攪事,綜援都攞埋

店舖做生意可以拒絕任何佢地認為對公司無利益的顧客,郭畜唔係唔知吖嘛。  早幾年前某些區耳猿受政府人工都夠膽拒絕為藍人服務而那所謂平機會連屁都唔敢放一個,點解郭畜當時唔申請司法覆核呢?

引用:

我哋納稅人錢就係比呢只死窮鬼漢奸係甘燒。
有冇方法唔比佢用公幣?

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2023-3-7 03:34 發表

要我哋納稅人養佢,真正蝗蟲垃圾

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]