• 瀏覽: 14,444
  • 回覆: 111
+5
其實都可以理解嘅
如果好似台灣咁
周圍都缺蛋買唔到蛋就仆街囉  

【日本雞蛋】受日本禽流感影響,多款日本雞蛋價格上漲或缺貨,日本出現雞蛋荒。今日(3月5日)網上將軍澳群組就瘋傳多段影片,見到日式百貨商店的超市出現疑似搶購日本雞蛋的激烈狀況,有人疑困於搶購人群中,只好高呼「畀我出去啊!」。影片引來網民關注,感嘆「使唔使盲搶雞蛋咁…」、「黐咗?」、「好癲」、「有無咁誇張」。

今日(3月5日)網上將軍澳群組就瘋傳多段影片,見到日式百貨商店的超市出現疑似搶購日本雞蛋的激烈狀況。(fb影片截圖)

有將軍澳街坊今早(3月5日)於facebook群組「將軍澳主場」上載多段影片,留言問「估下搶啲咩呀!」。
影片見到十多名市民,包括男女及老人家正在日式百貨商店的超市部門內,爭先恐後拿取放在紙皮箱內的日本雞蛋。從畫面見到,部份紙皮箱內的日本雞蛋已被搶購一空,場面有些許混亂,更疑似有人被困在搶購日本雞蛋人潮中,高呼「畀我出去啊!」。

+1

另有網民上載日式超市開門前情況照片,見到已有大批市民等候入場,擠得密密麻麻,但不知是搶購減價筍貨抑或想買日本雞蛋。

日式超市開門前,已有大批市民等候入場購物。(網上圖片)

影片引來網民熱議,直指太誇張,「香港…」、「黐咗」、「好癲」、「香港特色!weekend特色!」、「使唔使盲搶雞蛋咁」、「爭咩丫」、「有咁誇張」。也有網民表示,日本雞蛋性價比高,「靚蛋都係廿幾蚊盒」,「食得安心又好味,抵啦」。
原文網址: 蛋荒?超市客搶購日本雞蛋影片瘋傳!高呼:畀我出去 網民:好癲 | 香港01 https://www.hk01.com/article/873950?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/873950/蛋荒-超市客搶購日本雞蛋影片瘋傳-高呼-畀我出去-網民-好癲

香港人好撚鍾意盲搶.

廁紙就話可以擺幾年,雞蛋只可擺一個月

香港、大陸有冇蛋荒危機?

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2023-3-6 13:55 發表

其實都可以理解嘅
如果好似台灣咁

...
好似蛋荒咗好耐咯喎,記得自從有一日,報導話日本出口雞蛋,九成嚟咗香港,第二三日後,超市就冇晒日本蛋賣,連其他蛋都少埋,而家日本蛋最平賣33蚊排,早前衫六凌賣四十八蚊兩排,每排足足貴咗9蚊。

香港雞蛋貨源充足,其他產地嘅,大把貨,未必一定要買日本蛋啫,是否超市大減價益街坊呀,唔係點會咁瘋狂

引用:
原帖由 chiooil 於 2023-3-6 13:59 發表

香港人好撚鍾意盲搶.
最近韓國蛋登陸香港……

只是百多人, 令人以為好多人 

日本旦個黃紅得像下了蘇丹紅, 點解消委會唔檢驗下?

超........雞蛋之 o麻.... 美國蛋唔好食咩? 日本好食d咩?

引用:

其實都可以理解嘅
如果好似台灣咁

...
你呃我
一定是大陸人落黎香港買雞蛋高尚香港人唔會甘的
就是是復常

香港人只會去日本掃藥
香港的藥是大陸人買的
幻覺嚟嘅啫,嚇我唔倒嘅

引用:
原帖由 06VV 於 2023-3-6 14:11 發表

超........雞蛋之 o麻.... 美國蛋唔好食咩? 日本好食d咩?
美國蛋,泰國蛋,中國蛋,湖北蛋我都有食過,泰國蛋和中國蛋有蛋香味,覺得好食過日本蛋。

我尋日入左15粒湖北蛋, 乘為18蚊
又香

引用:

其實都可以理解嘅
如果好似台灣咁

...
蛋係儲唔到,無謂搶

搶呀,冇旦吃呀

鍵盤翻頁
左右