• 瀏覽: 22,262
  • 回覆: 119
北角炮台山道昨日下午有的士落斜時,懷疑失控撞倒途人,5人受傷,其中2人昏迷送院,情況危殆,涉事的84歲的士司機涉嫌危險駕駛引致他人身體

轉載;

羅淑佩:檢討方向包括增加檢查、擴闊範圍
羅淑佩指,原則上任何有已知嚴重健康問題的人士都不應開車,但年紀大不代表一定不健康,而實際上據運輸署數字,涉及年長司機的意外數字和比率,近年又不見特別大的攀升。她指,現時香港司機老化問題確實存在,2022年底持有效的士執照者中,最多的是50至59歲和60至69歲兩個年齡群,其次是40至49歲和70至79歲,但當然這不代表他們每日都開車,活躍的士司機只有4萬多,很難百分百掌握實況。她承認,世上沒有哪個地方會硬性規限某個年紀後不得開車。
現時70歲以上人士須定期(一年或三年)透過體檢延長駕駛執照,不過羅淑佩表示的確聽過有人反映,有個別的定期體檢「做得比較簡單,不是好高的要求」。就此政府與一些醫學專業人士,包括老人科、家庭醫學、內科醫生等,成立小組檢討駕駛執照持有人的體格證明機制,在完成檢討後會諮詢業界人士等相關持分者,以制定檢討結果,方向包括體檢可否做得仔細一點,包括握力、肌肉反應、眼力等,總體方向「一定會多啲檢查」。
吳坤成:政府免費體檢 司機反應不踴躍
的士車行車主協會永遠會長吳坤成在港台節目表示,事件令人關注的士司機年齡偏高的問題,一名84歲長者駕駛的士確實不理想,但目前有八成的士司機均為50至70歲,另外一成多司機是40至50歲,形容行業青黃不接問題嚴重。
他指,政府應該加強呼籲的士司機踴躍參與政府的免費身體檢查計劃,及早發現隱患,確保身體狀況適合駕駛,又提到政府年初推出的士司機免費體檢,反應都不太踴躍,建議司機也要多關注身體狀況,及早發現隱性疾病。
陳恒鑌:長遠需討論司機人手不足如何解決
立法會交通事務委員會主席、民建聯陳恒鑌於同一節目表示,本港司機年老化的現象似乎已成常態,若要有年齡限制,公共交通工具的司機數量可能再減少。他建議當局加強體檢,可以做得緊密或深入一些,提高乘客信心。他又認為,續牌須出示體格證明書的年齡可以降低至65歲,但不宜縮短續牌時間至一年,否則或會有部分職業司機離職。
他又指,本港職業司機不足,面對嚴重人手流失問題。參考其他地區,新加坡輸入外地勞工,認為香港社會就有關問題需要大型討論。他又希望政府盡快推出車隊管理制度,吸引更多人入行。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realt ... 正檢討體格證明機制-業界嘆青黃不接嚴重

嚴重交通意外一宗都嫌多!根本就要引入強制身體檢查,唔係畀錢去私家醫生嗰度做。係要經過政府醫生體檢,體檢唔合格根本唔可以發牌。

的士要考牌,Uber唔洗考牌,再多規管對的士唔公平

係涵蓋所有司機,如果70歲嘅就每年要去政府驗身,先至可以發牌。職業司機佢唔申報你都吹佢唔漲 !

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2023-3-6 13:16 發表

所有年滿70歲之司機,必定要年年驗身,如果要攞駕駛執照,就要得到政府醫生嘅檢測合格,先至可以申領駕駛執照。

引用:
原帖由 A1000 於 2023-3-6 13:31 發表

係涵蓋所有司機,如果70歲嘅就每年要去政府驗身,先至可以發牌。職業司機佢唔申報你都吹佢唔漲 !

唔驗身或者唔合格,就唔可以申領駕駛執照。

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2023-3-6 13:16 發表

不如閣下試下比的士撞?

我個有的士嘅老鬼同事, 佢話好難搵人揸的士, 有時佢都要落場揸番幾更.........

仲問我後生果陣點解唔考番個的士牌, 有咪依家可以幫佢揸番幾更.............真係黐線........

星期日司機經已係馬路炸彈.............星期日的士司機咪馬路核彈.............

一連試幾單,早應要檢討D法例啦!

搵唔到錢咪冇人do囖 

引用:

side氣,的屎牌考地址之嘛,一個高德收佢皮啦……仲浪費時間讀書記地址……李爸望住個電話就開到工啦……

引用:
原帖由 A1000 於 2023-3-6 13:31 發表

就算驗身, 查到你反應慢, 精神唔集中咩?

引用:
原帖由 CBDbaby 於 2023-3-6 17:19 發表

side氣,的屎牌考地址之嘛,一個高德收佢皮啦……仲浪費時間讀書記地址……李爸望住個電話就開到工啦……
用導航輔助係好,不過太依賴就會出問題,近年好多轉錯灣入錯路口就係跟導航出事。

最憎香港的士

引用:
原帖由 pong3900 於 2023-3-6 17:45 發表

用導航輔助係好,不過太依賴就會出問題,近年好多轉錯灣入錯路口就係跟導航出事。
又賴導航,唔通導航叫你撞山你又撞埋去咩

大陸城市已經有無人駕駛出租車啦。
的士司機夕陽咗了

趁青黃不接換新科技。領先全球..
當年腥港有好多亞洲一、世一。
而家落後晒了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]