• 瀏覽: 7,616
  • 回覆: 73

電話卡實名制於今日(24日)起全面實施,未完成登記的「太空卡」將被停用。惟《香港01》近日發現,網上平台有人聲稱出售已作實名登記的電話卡,每張300元至600元,當中可獲利最少百多元。記者接觸其中一名賣家,他表示「如果實名有問題我再幫你實過,但唔會有問題架喇」,惟被問到登記人身份,對方即稱「唔好過問」。

通訊辦表示已搜集有關資料轉交警方調查,亦會不時主動抽樣檢查電訊商的實名登記紀錄,呼籲市民切勿以身試法。有資訊科技人士指買賣由他人實名登記的電話卡不只違法,最大風險是不知道登記人的身份及其用途,如電話卡曾用作違法行為,「下手」使用者隨時受到牽連。

根本係公然違反法律條文及精神!

仲要咁貴一張!

夠俾成年post paid!

買的正死蠢!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/870661/電話卡實名制-拍賣網售已登記電話卡-賣家拒透露資料-唔好過問

2024巴黎奧運年 中法建交60周年
中法人道主義 同抗美以新年代!
Make it Iconic. Choose France

城巴雙向分段 高質高效新年代
打擊黑社會黑暴紅小淫血饅頭!
從此氫起未來 TheFutureisH2Re
明顯犯法。

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-3-3 14:48 發表

電話卡實名制於今日(24日)起全面實施,未完成登記的「太空卡」將被停用。惟《香港01》近日發現,網上平台有人聲稱出售已作實名登記的電話卡,每張300元至600元,當中可獲利最少百多元。記者接觸其中一名賣家,他表示「如果實名有問題我再幫你實過,但唔會有問題架喇」,惟被問到登記人身份,對方即稱「唔好過問」。

通訊辦表示已搜集有關資料轉交警方調查,亦會不時主動抽樣檢查電訊商的實名登記紀錄,呼籲市 ...
咁搞鬼 
點都係賣咭蠢D喎~ 人地做咩都入你數~ 
買家用完掉咗張咭就得~

通訊局過兩年後要持卡人交住址證明,買咭者唔知卡主名將卡已可被 KO

登記人可能係賣家d債仔

隨時一身蟻

點解 d 人要買已實名登記電話卡??

high risk 

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-3 17:03 發表

隨時一身蟻
無錯, 用左通緝犯張電話卡就大獲

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-3-3 14:48 發表

通訊辦表示已搜集有關資料轉交警方調查,亦會不時主動抽樣檢查電訊商的實名登記紀錄,呼籲市 ...
窮HI BNOer出賣身份賺錢買過期食物充飢

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2023-3-3 16:26 發表

咁搞鬼 
買家用完掉咗張咭就得~
BNOer蠢就出曬名㗎啦, 依家冇飯開見實名賣到錢肯定仆到做

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2023-3-3 16:26 發表

咁搞鬼 
買家用完掉咗張咭就得~
賊仔犯完案,掉低張電話卡,你都有排煩

登記人係毒犯/刧匪咪奶嘢 

買同賣都拉得

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-3 17:04 發表

點解 d 人要買已實名登記電話卡??
好多手足確診左被害妄想癌, 佢地驚政府監控, 另一類係潛在罪犯打算犯法

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]