• 瀏覽: 43,851
  • 回覆: 387
  • 追帖: 1
+7
一份報告指出,美國和其他西方國家在發展高科技和留住人才方面正落後於中國,中國在44個主要領域中的37個都領先,而且有可能壟斷其中8個領

澳洲智庫「澳洲戰略政策研究所」分析為期一年的科技領域關鍵技術追蹤,發現在44 個項目中,中國在37項都處於全球領先地位,包括電池、超音速和先進的射頻通信,如5G和6G。
報告指出,美國僅在其餘7項技術領先,包括疫苗、量子計算和太空發射系統等。而中國極有可能壟斷8項技術,包括納米級材料和製造,氫發電和氨發電,以及合成生物學。
這項研究是基於關鍵和新興技術領域的「高影響力研究」,重點關注發表在頂級期刊上,並被後續研究高度引用的論文。某些技術世界排名前10全是位於中國的機構,所產生的高影響力研究論文的總數,是排名第二的國家(通常是美國)的九倍。 值得注意的是,中國科學院在大部分領域都排名第1或第2。

我唔信中國咁威, 身在台灣的蕭苦完日日都講大陸人食唔起茶葉蛋, 更講新冠疫情大爆發時, 大陸農村死咗一半人, 因為大陸農民冇錢醫病, 蕭苦完講美國一招禁晶片就可以整死中國. 

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1909036/即時-國際-智庫-科技競賽中國大幅領先-或壟斷納米材料等8領域

無理由既,中國既科技發展連港人都不屑一顧,會勁得去邊,一定係智庫有小粉紅

瀨屎登血管爆完一次又一次了!

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-3-2 17:25 發表

無理由既,中國既科技發展連港人都不屑一顧,會勁得去邊,一定係智庫有小粉紅
中國十年前大鑼大鼓推出[中國製造2025], 就畀美國打壓到依家.

黃人、1450話呢個智庫奶共,係五毛就得啦。咁大頂帽扣落去,其他黃人點敢用腦諗下真定假?而且佢個腦已經洗咗,所餘無幾。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2023-3-2 17:23 發表

一份報告指出,美國和其他西方國家在發展高科技和留住人才方面正落後於中國,中國在44個主要領域中的37個都領先,而且有可能壟斷其中8個領

...
中國無晶片, 做吾到超級電腦
點研究納米級材料和製造,氫發電和氨發電,以及合成生物學??

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-3-2 17:25 發表

中國科技超越美國論同流浪月球一樣
除咗內地人
大多數人都睇吾明

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-2 17:39 發表

中國科技超越美國論同流浪月球一樣
除咗內地人
大多數人都睇吾明
僱偏呢個澳洲智庫就睇得明,不愧為智庫

閹割鬼/澳周鬼啲評論都好信嘅,佢哋只想提醒老尾而已🤭🤭

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-3-2 17:41 發表

僱偏呢個澳洲智庫就睇得明,不愧為智庫
咁咪即係好假囉
無晶片嘅國家點超越美國呀
請你解釋下有咩高科技研究吾需要晶片

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-2 17:43 發表

咁咪即係好假囉
中國極有可能壟斷8項技術,包括納米級材料和製造,氫發電和氨發電,以及合成生物學

睇落呢幾樣都唔駛製造到3納米晶片先做到
真不愧為智庫

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2023-3-2 17:23 發表

...
最幣係,美國及西方地方,做呢D科技研發既人都係華人...
如果未來中國繼續向好,大批華人學者回中國發展..到時中國科技以壟斷式強度輾壓西方...

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-2 17:37 發表

中國無晶片, 做吾到超級電腦
點研究納米級材料和製造,氫發電和氨發電,以及合成生物學??
 你對晶片的認識就只是晶片

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-2 17:43 發表

咁咪即係好假囉
你對晶片的了解只限于晶片兩個字,真系夠白痴。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-3-2 17:46 發表

中國極有可能壟斷8項技術,包括納米級材料和製造,氫發電和氨發電,以及合成生物學

睇落呢幾樣都唔駛製造到3納米晶片先做到
真不愧為智庫
你無超級電腦點研究呀
超電吾使晶片呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]