• 瀏覽: 17,999
  • 回覆: 186
  • 追帖: 1
+3
支持封法 搞到條街又嘈 仲要收錢
有口話人(大陸人) 冇口話自己(香港人)

旺角區執法人員昨日(2月28日)晚上約8時,在旺角彌敦道一帶進行巡邏期間,發現4名男子在奶路臣街銀行中心對開奏玩樂器及進行表演。人員經調查後,發現4名男子(17至38歲),涉嫌未領有「在公眾街道或道路奏玩樂器許可證」,人員向他們作出口頭警告並多次勸喻他們離開不果後,遂向他們發出傳票。

人員調查期間,其中一名38歲姓蔡男子拒絕聽從指示離開,並不斷高聲叫囂及指罵人員。人員遂拘捕該名男子涉嫌「在公眾地方行為不檢」,他現正被扣留調查。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230301/bkn-20230301002303345-0301_00822_001.html

我愛扭紋
吹簫四人幫?

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-3-1 09:18 發表

吹簫四人幫?
每次收工出旺角都見到佢地係度街頭賣藝
擺個兜係度

咁大陸軍殺到搶生意就貼上網搞大件事
不知所謂

街頭表演係冇問題, 但個喇叭使唔使開要紅館咁大聲先

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2023-3-1 09:16 發表

支持封法 搞到條街又嘈 仲要收錢
有口話人(大陸人) 冇口話自己(香港人)

旺角區執法人員昨日(2月28日)晚上約8時,在旺角彌敦道一帶進行巡邏 ...
我非常認同樓主所講, 有口話人(大陸人) 冇口話自己(香港人)
香港人/外國人做就叫街頭文化/藝術
大陸人做就叫街頭乞食.
而家最好就唔係唔理乜野人做, 收錢就拉, "網民"又成功呃殺街頭表演者.

明顯係黃絲黑暴餘孽,
仲抱住"表演師"大撚哂的心態..

乞兒出現,,,

幾時去檢控尖東嗰班阿伯同大媽,唱歌又難聽又影響市容

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2023-3-1 09:24 發表

我非常認同樓主所講, 有口話人(大陸人) 冇口話自己(香港人)
香港人/外國人做就叫街頭文化/藝術
大陸人做就叫街頭乞食.
而家最好就唔係唔理乜野人做, 收錢就拉, "網民"又成功呃殺街頭表演者.
認同, 收錢既就一定要告佢非法行乞
既然香港人成日鬧屯門娜娜唱歌收利事, 咁佢地打開個結仔盒擺係地下, 咁又係咩?
有咩分別?

應該拉埋班死鬼乞兒同賣唱曱甴

引用:
原帖由 tkglobe 於 2023-3-1 09:31 發表

幾時去檢控尖東嗰班阿伯同大媽,唱歌又難聽又影響市容
我上個月經過, 真係好嘈, 但佢地冇擺錢箱出黎收錢

引用:
原帖由 封無可封 於 2023-3-1 09:48 發表

應該拉埋班死鬼乞兒同賣唱曱甴
班賣唱曱甴係IG列晒佢地邊日邊時係邊度賣唱
不知所謂

應該告佢地行乞 

引用:
人員向他們作出口頭警告並多次勸喻他們離開不果後,遂向他們發出傳票。
俾晒機會都唔識收,抵死

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-3-1 10:10 發表

俾晒機會都唔識收,抵死
佢地成日以為自己地位高人一等,香港教育最成功教出一班生蕃

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2023-3-1 09:22 發表

每次收工出旺角都見到佢地係度街頭賣藝
擺個兜係度

咁大陸軍殺到搶生意就貼上網搞大件事
不知所謂

街頭表演係冇問題, 但個喇叭使唔使開要紅館咁大聲先
如果用大細聲嚟分別對與錯,執法人員好難執法,一律告阻街最易解決問題。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]