• 瀏覽: 20,035
  • 回覆: 57
+2
可能是想做經銷商轉售圖利。

引用:
原帖由 kingking99 於 2023-3-1 10:32 發表

沙特有沒有足夠的有經驗海軍操作這批軍艦?
操作小事啦只要中東國家肯買,老共整個訓練中心長駐教官都可以。

引用:
原帖由 9天 於 2023-3-3 17:07 發表

可能是想做經銷商轉售圖利。
戰艦又不是石油可隨時轉售圖利, 而且中國是一對一訓練沙地買主, 再轉售就不可能有售後服務(包括教練訓練, 船隻日常維修等等).

引用:
原帖由 帶刺的橄欖枝 於 2023-3-3 15:24 發表

阿爾及利亞莫說六艘,在四艘在地中海南岸,法國也寢食難安呀~
仲未係時候
睇下高盧雞有冇吸取教訓咁啦

引用:
原帖由 心很想 於 2023-3-3 19:01 發表

戰艦又不是石油可隨時轉售圖利, 而且中國是一對一訓練沙地買主, 再轉售就不可能有售後服務(包括教練訓練, 船隻日常維修等等).
說笑而已。一來這消息可能不是真的, 二來12艘相控陣雷達驅逐艦數量相當龐大, 比起英國及日本等傳統海軍強國還要多,難以想像沙特需要這麼多大型驅逐艦做什麼, 難道要爭霸印度洋嗎?

引用:
原帖由 9天 於 2023-3-4 16:46 發表

說笑而已。一來這消息可能不是真的, 二來12艘相控陣雷達驅逐艦數量相當龐大, 比起英國及日本等傳統海軍強國還要多,難以想像沙特需要這麼多大型驅逐艦做什麼, 難道要爭霸印度洋嗎?
傅聞12艘相對沙地是太多, 可能性不太高, 較合適是4-6艘. 好似話今個月簽約會有清色資料.

沙特沒有足夠經驗操作這批軍艦..但中國教..

引用:
原帖由 bronze18man 於 2023-3-1 02:22 發表

咁多!想考驗我地中國速度呀?
中國速度..

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2023-3-5 04:29 發表

搶老美生意最開心
已經搶咗好多喇, 唔係美狗依家, 點解咁氣急敗壞喎.

good news

引用:
原帖由 心很想 於 2023-3-4 19:34 發表

傅聞12艘相對沙地是太多, 可能性不太高, 較合適是4-6艘. 好似話今個月簽約會有清色資料.
點算多,老尾宜家同沙地競爭對手,賣爭生意,伊朗有油輪被搶劫,美軍去敍利亞偷油,沙地每日咁多油輪出航,要一定程度驅逐艦巡航。至於人手,沙地一向唔夠人,但同亞爺傾,僱用大陸兵哥都仲得。

引用:
原帖由 freemind1 於 2023-3-5 09:34 發表

點算多,老尾宜家同沙地競爭對手,賣爭生意,伊朗有油輪被搶劫,美軍去敍利亞偷油,沙地每日咁多油輪出航,要一定程度驅逐艦巡航。至於人手,沙地一向唔夠人,但同亞爺傾,僱用大陸兵哥都仲得。
沙地一向唔夠人, 同巴鐡商量僱用, 除非似吉布提有基地/港口使用, 否則阿爺不會派兵免人口實, 因沙地仲有老尾駐軍.

引用:
原帖由 心很想 於 2023-3-3 16:08 發表

沙地都有份沽狗元轉變成人民幣作為儲備, 唔駛用尾狗錢計價, 即時用人民幣轉數做首期都得, 唔駛經狗元那個swift.
賣嘢唔收美狗元即係白做,自己諗吓啦,補貼人地都係只收美狗元囉

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2023-3-5 04:29 發表

搶老美生意最開心
阿聯酋:2月份購買AR3多管遠程火箭炮(可射300毫米和370毫米火箭彈, 750毫米大型火箭彈,天龍-7B岸艦導彈),  L15獵鷹教練機
沙地: 2個陸軍合成旅(坦克營,機步營,炮兵營, 無人機營), 激光防衛車, TB-001雙尾蠍無人機連買起組裝生產線, 052DE艦+鷹擊21E導彈(未有資料購買數量).

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]