• 瀏覽: 8,233
  • 回覆: 47
澳門昨起撤銷戶外口罩令,本港成為全球最後一個在公眾地方強制市民戴口罩的地區。消息指,落後於人的港府終研究撤銷口罩令,惟由於早前已刊憲將口罩令延長至下月8日,故最快要等至3月初才有望調整,有指,當局最快今日宣布取消口罩令,但進入醫院等部分場所仍強制佩戴。香港大學感染及傳染病中心總監何栢良昨表示,本港口罩令淪為形式主義,未必有太多額外保護。疫情已經不斷回落,撇除口罩令,其餘防疫措施都基本上已取消,認為可將整個本港法例第599I章(即口罩令)全面撤銷;而醫護人員每日要做快測的要求,以及到醫院探病需要做快測的規定,亦可在短時間內同時取消。

每個地方情況不一樣, 應該因時制宜, 不是做得快就是好!

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/落後於人-全城苦等-口罩令最快3月初解禁-214500210.html

苦等?我即管睇聽日幾多人唔戴口罩啦~

我明天會繼續戴口罩

全城苦等..................又被代表了

呢一日我等左三年

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
正義蘋果再次發功

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-2-28 14:04 發表

全城苦等..................又被代表了
大把人自己解除口罩.令
己經無口罩行街好耐
日日嘈的人士無膽做

引用:
原帖由 羅馬君士坦丁 於 2023-2-28 15:04 發表

我明天會繼續戴口罩
我都會,我覺得自己戴左口罩冇咁樣衰……

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-28 16:06 發表

大把人自己解除口罩.令
己經無口罩行街好耐
日日嘈的人士無膽做
對,戴個口罩但露鼻又露埋口,同冇戴冇咩問題,自行解除口罩令

引用:
原帖由 0987654 於 2023-2-28 15:22 發表

所以連道具慳埋
身上無口罩的人
連陪做戲戴住口罩也不肯
抵罰

人地等唔切仆去死,我地落後於人,等個個死得7788先至解禁,死少好多。

終於解禁, 全面復常了。

引用:
原帖由 0987654 於 2023-2-28 16:22 發表

通常係阿伯  

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]