• 瀏覽: 16,465
  • 回覆: 75
+3
【移民英國|移民】這幾年間香港掀起移民潮,早前更有名移英港人於當地輕生使不少人開始正視移民問題,其實不時看到有移民港人未能夠適應移民後當地

.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/知性女生/869045/移民-回流無望-港女揭移英-人血饅頭-4事件-傳媒讓人無退路?dc_data=6169051_samsung-carnival-hongkong-cantonese&utm_source=taboola&utm_medium=taboola_news&ui=1a0e6467de685a81f2a6596d2fbd40879f120676feedb9b49b456e2f67772eb2

傳霉話英國4天工作,效率更高,更能賺錢

改3天囉~~~

引用:
原帖由 tommwins 於 2023-2-26 21:07 發表

【移民英國|移民】這幾年間香港掀起移民潮,早前更有名移英港人於當地輕生使不少人開始正視移民問題,其實不時看到有移民港人未能夠適應移民後當地

...
沖先生頻度😅一睇就知藍絲廢老啦。
手足記住英國有民主有自由,唔好留係獨裁香港😊奶共

01黃媒認證

引用:
原帖由 tommwins 於 2023-2-26 21:07 發表

...
原來自己無能 諗住靠英國政府 幫忙生計? 英國政府唔幫 就返香港 搵香港政府幫?

洗碗人工都成萬幾英鎊啦 買樓分分鐘事 D野食又平/少少錢就租到成3房1廳/出街D英國人又好NICE/5天工作日工作6小時福利又好唔洗OT/醫療又好唔洗排隊/最緊要好民主同自由 我點知?網傅左好耐啦 

「食人血饅頭」即利用其他人嘅不幸獲利。
好快咁睇過篇文,睇唔到有人利用其他人嘅不幸,只睇到英國生活艱難。
例如佢話「人血饅頭」事件1,係英國人同樣面對收入不足。
收入不足,所以生活艱難,但同有人利用其他人嘅不幸獲利有咩關係?
事件2-4都有呢個問題。

佢好似誤用咗「人血饅頭」呢個詞。

有豉油,冇所謂

支持手足長居主子祖家大英帝國, 千其咪返嚟

點會呀
我老友@hfceddie唔係咁講wor

走咗去英國香港身分證未剪?

引用:

...
移左民住外國,好多人恨唔到
千萬別回來
移民的確係單程路無退路

「幸好難過的日子也不長,最終她也決定回港。」??😂🤣😂🤣🤷‍♂️

有幾幸好?走一轉無咗成世人積蓄之餘仲要經歷埋人生最苦難⋯⋯⋯⋯最最最不幸係我哋好唔好,又多隻死窮鬼返嚟一邊靠政府救濟渡日一邊反政府🙄🙄🙄🙄

要先聽我老友冚家剷eddie點講,不要輕信傳媒。

引用:

...
大家千祈唔好信佢,BNOer 去到英國個個住大屋,唔使點做就有美好的生活,佢係唔想你哋去先咁講架,早去早享受⋯⋯

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]