• 瀏覽: 22,423
  • 回覆: 102
有消息指,北約(NATO)最大的歐洲成員國鼓勵烏克蘭,考慮與俄羅斯啟動和平談判。美國《華爾街日報》星期五(2月24日)引述德國、法國和英國政府官

德法英三國已經開了口叫烏克蘭與俄羅斯談判,但美國拜登似乎仍不希望俄烏戰爭告一段落,又看看中國重申立場後,俄烏戰爭會不會有停戰的可能!?

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/871164/美媒-德國法國英國鼓勵烏克蘭與俄羅斯展開和平談判

打唔成德佢地搵唔到着數 
特朗譜話只需1小時可以搞掂 ,由安排導彈打落戲棚的所需時間

提示: 違規內容已被屏蔽
歐洲應該想縮啦
所謂制裁俄國,負面影響自己食晒
美國上下其手,戰事拖下去,對美國沒有甚麼負面影響
對烏的援助,賣天燃氣比歐豬就賺返來

中國正式發布文件,要化解烏克蘭危機,俄、烏反應都幾好。
德法英唔想執輸?

梗係啦!要打就烏克蘭同俄羅斯打。而家拖埋北約幾個國家嘅成員,咁咪搵笨實!

歐美諸國及烏克蘭都對中國所提出「和平方案」興趣不大,看來美國、歐洲諸國及烏克蘭各自有自己利益盤算。

戲子總統有排未玩夠
入晒戲
the show must go on

我認為和談,短期基本上是不可能

好!能得到歐洲更多支持中國和平方案

尾國:我反對

唔俾烏加入北約就得啦

梗係,歐洲能源畀美國炒到嘔,物價飛脹,攪到人民頂唔順,啲執政黨仲畀烏克蘭咁攪法下屆唔洗選。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-2-25 14:18 發表

有消息指,北約(NATO)最大的歐洲成員國鼓勵烏克蘭,考慮與俄羅斯啟動和平談判。美國《華爾街日報》星期五(2月24日)引述德國、法國和英國政府官

俄烏戰爭對美國有利. 歐洲幫美國買多左軍火. 美國天然氣以平常4倍價格賣去歐洲. 歐洲亦因為咁響政治上更靠攏美國. 仲有, 因為能源危機, 好多歐洲企業出走. 其中一部份去左美國. 呢場仗停左既話, 先唔講天然氣同能源問題, 軍火銷售同政治上既關係都會倒退. 尤其是美歐關係. 今次歐企出走美國, 除左能源問題外, 仲有美國政府對進入美國既企業作出補貼. (透過2022年降低通脹法) 歐盟已經好唔順氣. 但因為俄羅斯既威脅, 所以歐洲仲同美國走同一條路, 但俄烏戰爭停火的話, 歐洲對美國既態度會改變. 美國最唔想既就係咁. 
所以, 仗肯定會繼續打, 英美一定會諗盡辦法繼續打落去.

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-2-25 14:18 發表

拜登要連任,按現況停戰,俄軍吾會撤退,點攞彩呢!點連任呢!

拜登應該計錯左數,諗住俄國經濟會崩潰,點知搞搞下,變左去美元化,美債大跌,燒返自己。

不過美國政棍諗住打台灣牌,搞埋中國,應該吾會成功。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-2-25 14:30 發表

戲子總統有排未玩夠
入晒戲
the show must go on

我認為和談,短期基本上是不可能
除非民意出現明顯反戰傾向,當年美國人吾想繼續喺阿富汗打仗,美國政府就同敵人塔利班和談及撤軍。

如果歐洲民意反戰,吾到政棍吾跟住做。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]