• 瀏覽: 4,538
  • 回覆: 12
【本報綜合報道】日本近年高度關注兩岸局勢,主張「台灣有事就是日本有事」。日本一個民間智庫上月對台灣海峽衝突實施兵棋推演,模擬美國及日本介入後的情況,結果顯示中國大陸出兵無法控制台灣,美國、日本、台灣為此付出沉重代價........
全文︰https://orientaldaily.on.cc/content/china_world/odn-20230225-0225_00178_003/

所謂「兵棋推演」,我看其實即是恐嚇台灣買更多歐美武器,而且恐嚇台灣要更順服歐美日等國家,甘心作一個賣命奴僕。

佢預設戰爭衹會在台灣發生,冇諗過如果日美支援台灣會將戰火燒去日本的美軍基地和日軍基地……

引用:
原帖由 Henry1268 於 2023-2-25 11:54 發表

佢預設戰爭衹會在台灣發生,冇諗過如果日美支援台灣會將戰火燒去日本的美軍基地和日軍基地……
佢有包括日本基地受攻擊, 不過低估傷亡.
尼地系想日本人晤好反對參戰既文宣.

日本如果參戰, 打擊日本既優先級別, 應該比台灣高.
先解決日本再解決台灣.
台灣本來就系中國既. 日本送上門來, 卻之不恭.

引用:
原帖由 過客128 於 2023-2-25 13:35 發表

佢有包括日本基地受攻擊, 不過低估傷亡.
尼地系想日本人晤好反對參戰既文宣.

日本如果參戰, 打擊日本既優先級別, 應該比台灣高.
先解決日本再解決台灣.
台灣本來就系中國既. 日本送上門來, 卻之不恭.
中國有實力2邊一齊打

推來推去,吹完又吹,戲子無情

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-2-25 09:31 發表

【本報綜合報道】日本近年高度關注兩岸局勢,主張「台灣有事就是日本有事」。日本一個民間智庫上月對台灣海峽衝突實施兵棋推演,模擬美國及日本介入後的情況,結果顯示中國大陸出兵無法控制台灣,美國、日本、台灣為此付出沉重代價........
全文︰https://orientaldaily.on.cc/content/china_world/odn-20230225-0225_00178_003/

...
解放軍損失168架戰機48架運輸機

台軍損失200架軍機
日軍損失144架戰機
美軍損失400架軍機

雖然美日台軍機損失是解放軍3倍多,結論卻係日美台贏得制空權

引用:
原帖由 rayhome99 於 2023-2-25 16:55 發表

解放軍損失168架戰機48架運輸機

台軍損失200架軍機
日軍損失144架戰機
美軍損失400架軍機

雖然美日台軍機損失是解放軍3倍多,結論卻係日美台贏得制空權

打台灣駛咩航母

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-2-25 09:31 發表

...
任何台海推演還未認清事實,其實最早被毀滅就是台灣。

都唔知佢啲推演係點做 係唔係唔準中國做好多嘢 例如中國嘅預警機係最先進 一發現有美國嘅空軍 有條件即刻打佢落嚟 中國嘅雷達都係最先進 美國嘅航母可唔可以入南海或者東海 係唔係唔準用東風21d 仲有殲20空戰嘅空中優勢 大部分戰機都係日本沖繩起飛 全部都可以監控 未上跑道就可以打 係咪呢啲都唔準中國做 一定要飛機對飛機 戰艦地戰艦 美國指定嘅做法咁打

引用:
原帖由 Henry1268 於 2023-2-25 14:37 發表

中國有實力2邊一齊打
尼個晤系實力既問題.
打完日本, 占領左, 再打埋落去, 名正言順.
如果日本未打完, 台灣就投降, 咪有D尷尬.
晤好俾佢投降輸一半既機會.

引用:
原帖由 Henry1268 於 2023-2-25 11:54 發表

如果架仔插手,戰場就會拉埋去日本,老尾必定要求架仔同呆軍不得攻擊大陸本土,因為擔心戰事會拉到老尾,情況同俄烏一樣,老尾要求所有提供武器不得用作攻擊俄仔國境免得自己受牽連承受唔住。

大陸火炮、導彈已經完全幅蓋日台全境,一開戰所有重要軍事目標一定被全掃。老尾比唔比台日用佢提供既武器直接攻擊大陸本土都係個疑問。如果批准就隨時演變成中尾核大戰,老尾唔會想戰場拉到去自己國土,只玩代理人戰爭,消耗對方兵力,但就送上架仔。

日本最好插手,咁中美就响日本打!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]