• 瀏覽: 24,222
  • 回覆: 253
俄烏戰事曠日持久,烏克蘭總統澤連斯基周四(23日)指目前未閱覽中國政府的烏克蘭問題和平計劃,他亦希望能與中方會談。
澤連斯基與到訪基輔的西班牙首相桑切斯會面後見記者,被問及會否與中國領導人見面,澤連斯基指烏克蘭願意與中國舉行會談,這符合烏方利益。他目前透過烏克蘭外交人員得知中國和平計劃的一般資訊,對中方試圖為和平斡旋感鼓舞。他指出,愈多國家,特別是大國、有影響力的國家思考如何在尊重烏克蘭主權下結束俄烏戰事,就愈快成事。

中國提出和平方案希望俄烏雙方和談停戰,
中國不停努力維護全球和平
白宮:美國不會就如何與莫斯科談判向基輔發號施令  一大笑話 

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230224/bkn-20230224103258019-0224_00992_001.html

慎思守法 遠離暴行
萬般帶不走 唯有業隨身
why not take meeting the Russia 

西方最怕中國全力撐俄!

佢話唔到事喎

個個都想同習大傾 

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2023-2-24 11:44 發表

西方最怕中國全力撐俄!
打3戰睇吓誰怕誰,同順差國打3戰睇吓有咩後果,全球交易即時改用正常貨幣交易,去邊到有咁多正常貨幣買資源,糧食,到時屎郁冇得吃

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2023-2-24 11:45 發表

打3戰睇吓誰怕誰
又唔係冇飯吃,冇咁容易打三戰!

老尾啲有錢佬好清楚!中俄都可以令大家本土成為地獄!唔同以前一,二戰!老尾可獨善其身!

中國角色最合適,獲得俄烏信任。
不過尾傀儡司機棋子...🤣

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2023-2-24 11:50 發表

又唔係冇飯吃,冇咁容易打三戰!

老尾啲有錢佬好清楚!中俄都可以令大家本土成為地獄!唔同以前一,二戰!老尾可獨善其身!
大家都可以即係大家都唔敢用就成為不對稱戰爭,3戰不同了

還原基本步,
烏克蘭唔加入北約,俄羅斯就會撤軍。
一切都只係加入北約而起。

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-2-24 11:54 發表

還原基本步,
烏克蘭唔加入北約,俄羅斯就會撤軍。
一切都只係加入北約而起。
唔侵略克里米亞,烏就唔要求加入北約,還原基本步吧,所以你地D思維永遠站不住腳

美國才是持份者
談判與否由美國決定

引用:
原帖由 遊鯤 於 2023-2-24 11:57 發表

美國才是持份者
談判與否由美國決定
如果中方做中間人,保證司機安全及行益,司機知道中國有誠信,可能會和平解決事件而唔需美方肯首。

一個好開始,仍需雙方努力促成
中國始終係世界和平穩定守護者

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2023-2-24 11:53 發表

大家都可以即係大家都唔敢用就成為不對稱戰爭,3戰不同了
唔會啦!而家大國對抗,唔會去得太盡!咪成日想世界大戰啦!

所以只會見好就收!老尾俾乜武器俾司機?

只係夠响烏境內打!之前軍方重要通水俄羅斯,唔會提供武器可攻擊俄本土!

老尾都好想私下同大陸講數,可惜阿爺唔理佢!

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]