• 瀏覽: 15,265
  • 回覆: 217
前立法會議員梁家騮向醫管局成功追討逾170萬元工作補償及毋須徵稅,稅務局不服提出上訴,高等法院上訴庭頒下判詞,指補償金是賠償梁家騮的損失,並不屬於工作收入,以二比一駁回稅務局上訴、維持原判,另須向對方支付訟費。 上訴庭副庭長關淑馨、法官張澤祐及林雲浩,今頒下判詞。關淑馨在判詞表示,雖然醫管局一方對梁...

梁家騮因超時工作及不獲批休息日,10年前成功向醫管局追討9年來的工作補償共逾170萬元,惟補償金被計算在納稅範圍內,他上訴至高等法院,獲判勝訴及補償金不應再被徵稅。

OT+補假錢, 唔使交稅...........9官你真係好能野

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1689043-20230222.htm

延遲收的收入當然要給稅... 

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-23 15:19 發表

前立法會議員梁家騮向醫管局成功追討逾170萬元工作補償及毋須徵稅,稅務局不服提出上訴,高等法院上訴庭頒下判詞,指補償金是賠償梁家騮的損失,並不屬於工作收入,以二比一駁回稅務局上訴、維持原判,另須向對方支付訟費。 上訴庭副庭長關淑馨、法官張澤祐及林雲浩,今頒下判詞。關淑馨在判詞表示,雖然醫管局一方對梁...

會唔會係OT期間唔係工作呢?

即係玩咬文嚼字
當初唔係追討醫管局而變成補償金呢D字眼
咁即係OT費及假期錢啦

引用:
原帖由 wkngtw 於 2023-2-23 15:24 發表

會唔會係OT期間唔係工作呢?
OT唔係重點.........OT可以冇pay 
收入就要交稅架啦..........

咁都唔駛納稅??

避稅新招

上訴終審

又長知識
收入唔使納稅

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-23 15:19 發表

鬼叫醫管局話係賠償咩!
所以唔需要交稅。

不過稅局應該會再上訴。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-2-23 15:50 發表

鬼叫醫管局話係賠償咩!
所以唔需要文稅。
OT係賠償時間架  
佢可以唔OT 唔返架 wor

佢唔放假, 用錢代替咪收入lor

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-23 15:51 發表

OT係賠償時間架  
佢可以唔OT 唔返架 wor
而家就係講緊果啲唔係OT錢。

因為係法庭頒令要醫管局賠錢,亦與僱傭合同無關。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-2-23 15:52 發表

而家就係講緊果啲唔係OT錢。
梁家騮因超時工作及不獲批休息日,10年前成功向醫管局追討9年來的工作補償共逾170萬元

唔識字???

又有避稅新方式

其成立法便可以收

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]