• 瀏覽: 10,251
  • 回覆: 64
+7
80 後香港女生「雪莉」遠赴烏克蘭定居,與丈夫展開新生活,未幾卻迎來戰火。俄烏戰爭轉眼持續了一年,未見平息。雪莉接受《Yahoo新聞》訪問時表示,活在戰地,爆炸聲、斷電成為日常,區內七成建築物變頹垣敗瓦,戰況危急時兩人一度遷至國境西部暫避。丈夫曾建議雪莉獨自離開烏克蘭避難,但她選擇留守,與丈夫共同進退,「走咗去心理上更難受」。

最好佢係之前話希望香港好似烏克蘭嗰條港女,不過遮晒樣,似作文多

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/俄烏戰爭一周年-港女-烏克蘭-陪伴丈夫-共同進退-伊爾平-俄軍侵烏-030019073.html

引用:
原帖由 fai28 於 2023-2-23 12:04 發表

80 後香港女生「雪莉」遠赴烏克蘭定居,與丈夫展開新生活,未幾卻迎來戰火。俄烏戰爭轉眼持續了一年,未見平息。雪莉接受《Yahoo新聞》訪問時表示,活在戰地,爆炸聲、斷電成為日常,區內七成建築物變頹垣敗瓦,戰況危急時兩人一度遷至國境西部暫避。丈夫曾建議雪莉獨自離開烏克蘭避難,但她選擇留守,與丈夫共同進退,「走咗去心理上更難受」。

最好佢係之前話希望香港好似烏克蘭嗰條港女,不過遮晒樣,似作文多

新 ...
點解唔見得樣?係咪驚喺香港俾人見到?

提示: 違規內容已被屏蔽
老公如被打死,港女記得跟丈夫

連樣都冇張,名字又隱,死記者又係度老作,玩乜春呀

文宣似嗌
光明正大唔見樣
一係即剪passport永遠係烏唔好講嘢

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2023-2-23 12:07 發表

宜家仲講唔講希望香港好似烏克蘭? 小黃人真係好白痴。
係咪呢隻榮肛天使雞呀?!

人地當日收四舊做戲子,仲要包埋喊戲㗎!

係咪佢嚟架

作文,完全唔信

報道提及佢個Facebook:

https://www.facebook.com/hk.kohana.ukraine.kohanyi/
至遲2021年已經開始寫,應該真有其人,唔係記者創作。

有人唔做要做老美走狗...死L咁佢好過了

叫c基捉佢老公去烏東前綫守護家園
如果萬一為國捐軀 港女繼續留烏都冇用啦

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-2-23 12:07 發表

點解唔見得樣?係咪驚喺香港俾人見到?
因為驚c基捉佢老公去打仗

佢老公未比烏納外賣?

引用:
原帖由 fai28 於 2023-2-23 12:04 發表

新 ...
走佬去烏克蘭,唔好返嚟!返嚟赤柱監獄等緊你!

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2023-2-23 12:10 發表

係咪呢隻榮肛天使雞呀?!

人地當日收四舊做戲子,仲要包埋喊戲㗎!:smi ...
我都係第一時間諗起佢

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]