• 瀏覽: 13,287
  • 回覆: 70
  • 追帖: 1
+5
本港迎來復常通關後第一份《財政預算案》發表,《星島》記者今早(22日)約11時到達深水埗社區組織協會,與基層市民共同觀看財政司司長陳茂波宣讀預算案。有社工負責人表示,復常之路漫長,基層市民的生活依舊困苦,希望政府響應共同富裕,做到精準扶貧。 今屆《預算案》再派發電子消費券,金額為5,000元,分兩期發放,今年4月先派首期3,000元。此外,綜援戶將獲發多半個月津貼,交通津貼亦會延長至10月。 鄧先

基層果然係基層,唔識為香港同國家發展(基建、社區發展)著想!

新聞來源連結:
https://www.stheadline.com/society/3201563/財政預算案2023消費券派5000元-基層市民稱失望估唔到得咁少

呢班老不死有錢派還不知足,仲想要更多。瞓落棺材燒幾千億給你囉

成班11:00排排坐睇直播, 之後接受訪問 
黑記+社畜好好勞 

我都好失望,點解仲要派錢,唔留返多啲黎明日大嶼用

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-2-23 09:09 發表

我都好失望,點解仲要派錢,唔留返多啲黎明日大嶼用
冇錯

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2023-2-23 02:37 發表

本港迎來復常通關後第一份《財政預算案》發表,《星島》記者今早(22日)約11時到達深水埗社區組織協會,與基層市民共同觀看財政司司長陳茂波宣讀預算案。有社工負責人表示,復常之路漫長,基層市民的生活依舊困苦,希望政府響應共同富裕,做到精準扶貧。 今屆《預算案》再派發電子消費券,金額為5,000元,分兩期發放,今年4月先派首期3,000元。此外,綜援戶將獲發多半個月津貼,交通津貼亦會延長至10月。 鄧先 ...
港儲8成以上尾元計價, 尾國QE印錢14年(08~22), 理論貶值-67%, 明搶!
港府派掉用在圍內上, 總好過比PK尾國乞衣搶劫  

貪得無厭

唔好再派消費卷喇,縱壞哂班窮L

呢班友邊會滿意啊,派 5000 又話少,派消費券又嘈點解唔派現金,

仲嫌少,有得派算好喇

政府吾一定要派錢
所以長者吾應該失望
知足常樂應該學懂

想派幾多 ? 

不要白不要,多謝政府先~~~

綜援、生果金同低收入家庭都出多半個月糧,已經比普通市民的5000蚊多了...

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2023-2-23 16:43 發表

綜援、生果金同低收入家庭都出多半個月糧,已經比普通市民的5000蚊多了...
咪係, 真係貪得無厭

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]