• 瀏覽: 5,090
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
政府即將發表新一份財政預算案。據了解,會向合資格的18歲或以上永久性居民及新來港人士,分兩期發放總額5,000元電子消費券。

另外,會發放額外半個月綜援、高齡津貼、長者生活津貼或傷殘津貼。

派5000, 都好,
但次次都分兩期!

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/tc/local/63f574385511858c50a5f7f3/港澳-【預算案】再派5千消費券綜援多半個月糧

希望支付寶可以一次過

要審㥀理財
唔做得養懶人
下次派2500

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 unsc 於 2023-2-22 10:45 發表

政府即將發表新一份財政預算案。據了解,會向合資格的18歲或以上永久性居民及新來港人士,分兩期發放總額5,000元電子消費券。

另外,會發放額外半個月綜援、高齡津貼、長者生活津貼或傷殘津貼。
又要就八達通既三千蚊上限;真係麻乜煩!!

食綜緩最開心,有公屋、有獎金,偷兼職,無老強,唔交稅

即時抵制,減少消費,唔買樓,唔買股票,唔買旗,唔買肉!

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-2-22 11:06 發表

食綜緩最開心,有公屋、有獎金,偷兼職,無老強,唔交稅
你好矛盾, 就算係兩倍綜援金, 都唔過免稅額, 點俾薪俸稅??

引用:

講咁多廢話都係派5000 派50000 都未夠啦 

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-2-22 11:08 發表

你好矛盾, 就算係兩倍綜援金, 都唔過免稅額, 點俾薪俸稅??
食住綜緩,去偷偷做洗碗,咁應該交稅嗎?應該供強積金嗎?應該繼續拿綜緩嗎?

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-2-22 11:15 發表

食住綜緩,去偷偷做洗碗,咁應該交稅嗎?應該供強積金嗎?應該繼續拿綜緩嗎?
你知佢洗碗, 賺到幾多錢咩?你可能未交過稅, 唔知有免稅額!!

新來港人士都有?

畀我估中咗 , 今年講定, 我古再下年就唔會派

減得果6千蚊稅 

引用:

喜出望外

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]