• 瀏覽: 20,241
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
+4
(星島日報報道)警務處處長蕭澤頤昨日表示,本港詐騙案去年錄得逾2.7萬宗,較前年上升四成,有見及此,警方去年9月起和通訊事務辦公室、數

除了靠警方截號碼外,市民自己都要小心;不要貪心及 ON X,否則甚至電騙、網戀都仍有發生。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2513319/日報-港聞-警截10萬號碼-電騙案大減6成

的確係少咗詐騙電話 而家 打嚟九成係叫你借錢

多左外國電話字頭 詐騙sms

附件

Screenshot_20230216-081404_WhatsApp~2.jpg(346.24 KB)

引用:
原帖由 christ201430 於 2023-2-19 13:34 發表

Country Code : 54 --- Argentina

引用:
原帖由 christ201430 於 2023-2-19 13:34 發表

乜都好,陌生人 SMS、WHATSAPP、TEL、FB 等要小心。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-2-19 13:36 發表

乜都好,陌生人 SMS、WHATSAPP、TEL、FB 等要小心。
我冇用  SMS、WHATSAPP、TEL、FB 等 只係得電話, 通常有得佢響, 心情唔好 就接電話問候佢全家大小

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-2-19 13:40 發表

我冇用  SMS、WHATSAPP、TEL、FB 等 只係得電話, 通常有得佢響, 心情唔好 就接電話問候佢全家大小
你只用固網電話?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-2-19 13:41 發表

你只用固網電話?
固網電話 cut 咗 20幾年啦

吾好咸濕

引用:

這種訊息,現在很多

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-2-19 13:23 發表

(星島日報報道)警務處處長蕭澤頤昨日表示,本港詐騙案去年錄得逾2.7萬宗,較前年上升四成,有見及此,警方去年9月起和通訊事務辦公室、數

就係因為on X 先會貪心

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-2-19 13:32 發表

叫你借錢可能係一種詐騙。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-2-19 13:32 發表

而家好多又改了,最近連芝麻開x都攔截唔切,可能更改得太多。
打嚟借錢嘅,成日都話乜銀行咩低息,我都會同佢講:我唔使借錢嘅,我大把錢,唔該晒……

引用:
原帖由 reddogdog 於 2023-2-19 14:50 發表

就係因為on X 先會貪心
或先後次序,因有貪念,才令自己 ON 9,不作思考?

猜猜我是誰
電話:媽~媽
我:邊位
電話:媽~媽,我係x仔
我:打錯
電話:媽,我係x仔,,你唔認得我
我:我係你老豆
電話:阿爸救我呀

主題標籤 #警務處
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]