• 瀏覽: 18,868
  • 回覆: 80
  • 追帖: 3
公務員事務局今日(17日)宣布,新冠疫苗接種計劃將邁進新階段,位於林士德體育館、港鐵青衣站和創紀之城5期的社區疫苗接種中心將運作至2月28日中午後關閉,接種計劃的運作模式將以公私營醫療設施為主要接種場地。該局指,林士德體育館兒童社區疫苗接種中心的復必泰幼兒配方和兒童配方接種服務,將由3月1日起改由仁濟醫院新冠疫苗接種站

公務員事務局今日(17日)宣布,新冠疫苗接種計劃將邁進新階段,位於林士德體育館、港鐵青衣站和創紀之城5期的社區疫苗接種中心將運作至2月28日中午後關閉,接種計劃的運作模式將以公私營醫療設施為主要接種場地。該局指,林士德體育館兒童社區疫苗接種中心的復必泰幼兒配方和兒童配方接種服務,將由3月1日起改由仁濟醫院新冠疫苗接種站提供。
公務員事務局長楊何蓓茵表示,林士德體育館社區疫苗接種中心是在2021年第一批投入服務的社區疫苗接種中心之一,現時亦是最後一間設於體育館主場館的接種中心,當它完成使命後,連同早前關閉的另外九個設於體育館的大型社區疫苗接種中心,均交還予康樂及文化事務署供市民使用。
另外,由3月1日起,所有社區疫苗接種站、公立醫院新冠疫苗接種站和兒童社區疫苗接種中心於運作日的開放時間會統一為上午10時至下午6時。
三月一日起的新冠疫苗接種途徑:
為年齡6個月或以上人士提供科興疫苗接種服務
  • 公立醫院新冠疫苗接種站
  • 私家診所新冠疫苗接種站
  • 醫院管理局指定普通科門診診所(不設「即日籌」)
  • 衞生署長者健康中心
  • 衞生署母嬰健康院(只供六個月至四歲)
  • 衞生署柴灣、藍田、沙田、屯門和西環學生健康服務中心(只供三歲至17歲)
  • 黃大仙廟宇廣場社區疫苗接種站
  • 鰂魚涌渣華道遊樂場社區疫苗接種站
  • 荔枝角公園社區疫苗接種站
  • 元朗社區疫苗接種站
  • 九龍灣香港兒童醫院兒童社區疫苗接種中心(只供六個月至17歲)(不設「即日籌」)
  • 參與衞生署疫苗資助計劃的私家醫生和診所
為12歲或以上提供復必泰(原始株/二價)疫苗接種服務
  • 公立醫院新冠疫苗接種站
  • 私家診所新冠疫苗接種站
  • 醫院管理局指定普通科門診診所(不設「即日籌」)
  • 黃大仙廟宇廣場社區疫苗接種站
  • 鰂魚涌渣華道遊樂場社區疫苗接種站
  • 荔枝角公園社區疫苗接種站
  • 元朗社區疫苗接種站
  • 沙田香港中文大學醫院社區疫苗接種中心(不設「即日籌」)
  • 黃竹坑香港大學駐港怡醫院社區疫苗接種中心(不設「即日籌」)
為5歲至11歲兒童提供已預約復必泰兒童配方疫苗接種服務
  • 衞生署柴灣、藍田、沙田、屯門和西環學生健康服務中心(不設「即日籌」)
  • 九龍灣香港兒童醫院兒童社區疫苗接種中心(不設「即日籌」)
  • 黃竹坑香港大學駐港怡醫院兒童社區疫苗接種中心(不設「即日籌」)
  • 沙田香港中文大學醫院兒童社區疫苗接種中心(不設「即日籌」)
  • 仁濟醫院新冠疫苗接種站
為6個月至4歲幼童提供已預約復必幼兒配方疫苗接種服務
  • 衞生署西灣河、鄧志昂、藍田、馬鞍山和青衣母嬰健康院(不設「即日籌」)
  • 九龍灣香港兒童醫院兒童社區疫苗接種中心(不設「即日籌」)
  • 黃竹坑香港大學駐港怡醫院兒童社區疫苗接種中心(不設「即日籌」)
  • 沙田香港中文大學醫院兒童社區疫苗接種中心(不設「即日籌」)
  • 仁濟醫院新冠疫苗接種站

我諗繼續打針既人應該真係小

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/疫苗接種-3個社區疫苗接種中心運作至2月28日中午後關閉/361891

完成任務。

都開始復常,我都唔會再叫小朋友打

做得好,呢啲鬼地方 如果係古代 兵部已一把火🔥將它燒清光殺菌

無乜需要,可以關閉嘅就關啦,騰出人手做其他嘢

引用:
原帖由 19333 於 2023-2-17 14:52 發表

都開始復常,我都唔會再叫小朋友打
有病毒仍存沒變過係夾硬復常,之後仲除口罩你唔打就笨,
我就剛打了第4針

網上青衣站三月一日可以預約
唔知係咪轉左公司繼續運行

到今天都唔打針嘅人,應該唔會打
關閉部份心都應該

收晒佢最好,以後自己比錢打

想打卡要趁早

痴媽巾,政府條復常宣傳片 蝦佬香港
入面d表演者冇個戴口罩
但係遊客嚟到,仲係全城口罩令
香港人個個東亞病夫,睇唔到表情喜怒哀樂,愁雲慘霧
擺明呃9遊客,人地點會翻兜
由防肺炎到而家防流感
天氣再熱d,又唔知諗到防乜9,一世唔准除罩

關閉後也要消毒一星期,才能回復原本設施

引用:
原帖由 LYC09 於 2023-2-17 14:45 發表

公務員事務局今日(17日)宣布,新冠疫苗接種計劃將邁進新階段,位於林士德體育館、港鐵青衣站和創紀之城5期的社區疫苗接種中心將運作至2月28日中午後關閉,接種計劃的運作模式將以公私營醫療設施為主要接種場地。該局指,林士德體育館兒童社區疫苗接種中心的復必泰幼兒配方和兒童配方接種服務,將由3月1日起改由仁濟醫院新冠疫苗接種站

...
約左聽日專程去青衣打復必泰二價!

絕對最佳回憶!

引用:
原帖由 momomaymay 於 2023-2-17 14:25 發表

我就剛打了第4針
如果中過招
不會叫人不為小朋友打針
未打針又不好彩中招會好辛苦
一復常遲些無口罩令
個個有機會中招

不算夾硬
全球國家原本就想全民打了疫苗就復常
己經有西方一早共存
香港全民谷針慢了少少所以復常遲

引用:
原帖由 momomaymay 於 2023-2-17 15:25 發表

我就剛打了第4針
呢個政府, 而家最緊要就係比的人出去飲飲食食, 去旅行, 等佢地有娛樂, 唔好出嚟搞事, 唔好出嚟詐型, 的廢官就以外訪為名, 出去飲飲食食, 點會仲理得有冇病毒。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]