• 瀏覽: 12,231
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
+4
中共中央政治局宣佈中國防疫勝利 新冠死亡率為全球最低

新華社報道,中共中央政治局昨日(16日)召開關於中國防疫報告會議,並聽取近期新冠疫情防控工作情況匯報,會議由中共中央總書記習近平主持並發表重要講話。
會議指,自2022年11月以來,中國圍繞「保健康、防重症」,2億多人得到診治,近80萬重症患者得到有效救治,新冠死亡率保持在「全球最低水平」,並取得疫情防控「重大決定性勝利,創造了人類文明史上人口大國成功走出疫情大流行的奇跡」。證明「黨中央對疫情形勢的重大判斷、對防控工作的重大決策、對防控策略的重大調整是完全正確的、措施是有力的、群眾是認可的、成效是巨大的」。

🤣🤣🤣🤣

引用:
原帖由 fonghl2000 於 2023-2-17 13:55 發表

中共中央政治局宣佈中國防疫勝利 新冠死亡率為全球最低

新華社報道,中共中央政治局昨日(16日)召開關於中國防疫報告會議,並聽取近期新冠疫情防控工作情況匯報,會議由中共中央總書記習近平主持並發表重要講話。
會議指,自2022年11月以來,中國圍繞「保健康、防重症」,2億多人得到診治,近80萬重症患者得到有效救治,新冠死亡率保持在「全球最低水平」,並取得疫情防控「重大決定性勝利,創造了人類文明史上人 ...
中國新冠死亡率全球最低都好正常,
因為佢係最後趟平既國家,
中國趟平時,
主要都係Omircon 5.X 7.X 呢D毒株,
個D既殺傷力大毒株既幾乎消失哂了,
美歐國家好多人都係死係delta個堆毒株手中.

這個真是事實。
12月份中國被迫放開的時候,都以為會很嚴重,第一波城市感染后,隨春運擴散到小城鎮和農村,將會有大量死亡。結果並沒有發生。中國有驚無險的度過了開放期。

我未聽過學生可以判自己考第一囉

引用:
原帖由 未來特首 於 2023-2-19 00:30 發表

咁邊個係老師,你? 上帝?

引用:

依+咪睇到嚕, 世事真係無奇不有嘛

病毒最弱時,打疫苗人最多時,醫療方法最成熟時才解封,死嘅人最少係意料中事!

不能否認,客觀上,中國的新冠死亡率是全球較低。
但為何要 '宣佈中國防疫勝利'?
有何必要這樣高調嗎?
雖然中國的新冠死亡率,比較其他國家較低,但官方公佈的死亡數據,是完全可信嗎?
疫情高峰時,病人求診,只要沒有肺炎徵狀,醫院都不願為病人驗核酸。
病人離世,沒核酸驗證確診,不是肺炎感染致死,都不計算在案例內。
國內親友告知,年底遺體火化輪候之久,非比尋常,還需合併火化處理。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-2-19 18:21 發表

有何必要這樣高調嗎?
雖然中國的新冠死亡率,比較其他國家較低,但官方公佈的死亡數據,是完全可信嗎?
疫情高峰時,病人求診,只要沒有肺炎徵狀,醫院都不願為病人驗核酸。
病人離世,沒核酸驗證確診,不是肺炎感染致死,都不計算在案例內。
國內親友告知,年底遺體火化輪候之久,非比尋常,還需合併火化處理。
由嚴防死守至睇準時機開放( 參考外國疫情,顯示病毒變種再變種後致死率下降 ),短期內渡過疫情高峰期,咁仲唔算防疫「勝利」 ? 向內宣揚去安定民心,讓大家恢服正常生活,有咩高唔高調?唔通政府模稜兩可丶不置可否,讓民眾忐忑不安擔驚受怕先係最好政策?

如果真係死得人多,多到屍橫遍野,點去隱瞞? 睇下尾國,人口 850萬嘅紐約,疫情高峰時死人太多,要調動凍肉車停泊醫院門口當臨時殮房,殯儀館火葬唔到咁多遺體,將遺體擺放後欄用帆布冚住,過幾日屍體就腐爛發臭,另一部份遺體就運去原本儲存石油嘅離島,挖萬人坑去埋葬。再睇下處理遺體落後尾國九條街嘅印度,要將遺體露天火化,四處都變成火葬場。
唔通人口十幾億嘅中國殯葬能力高過尾國幾班, 或者可以將大量遺體雪藏不讓腐爛,慢慢排隊火葬? 

本來新冠病毒就係對肺部殺傷力最大,病人離世不是肺炎感染致死就唔列入新冠病亡有咩問題?  唔通心肌梗塞丶糖尿病令器官衰竭等,因為感染新冠就要算係新冠病亡? 何況國家疾控中心公佈疫症死亡數字時,亦將其他病合併新冠感染一齊列出 :

中疾控發佈全國新冠疫情情況
1月27日至2月2日,31個省(自治區、直轄市)和新疆生產建設兵團醫療機構累計在院新冠病毒感染相關死亡病例3278例,其中新冠病毒感染導致呼吸功能衰竭死亡131例、基礎疾病合併新冠病毒感染死亡3147例。 

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2023-2-19 07:25 PM 發表

由嚴防死守至睇準時機開放( 參考外國疫情,顯示病毒變種再變種後致死率下降 ),短期內渡過疫情高峰期,咁仲唔算防疫「勝利」 ? 向內宣揚去安定民心,讓大家恢服正常生活,有咩高唔高調?唔通政府模稜兩可丶不置可否,讓民眾忐忑不安擔驚受怕先係最好政策?

如果真係死得人多,多到屍橫遍野,點去隱瞞? 睇下尾國,人口 850萬嘅紐約,疫情高峰時死人太多,要調動凍肉車停泊醫院門口當臨時殮房,殯儀館火葬唔 ...
安定民心,只需向人民交待疫情狀況。
感染及死亡數字回落,疫情已全面受控 ..... 就可以,不必說什麼防疫勝利。
恕我直言,或許很多人會不滿意我這樣說。
整篇講話,讓人感覺好大喜功。

疫情高峰期的12月,衛健委公佈的官方全國感染及死亡數字(見連結),都是出奇地低,低到有點不合常理。
整個12月份的數據中都沒有交代,死亡人數當中,多少是新冠致死及間接致死?
你所引述的只有1月27日至2月2日,亦是後期疫情回落的時間,而較早時期的新冠致死分類數據完全欠奉。

疫情通報 - 國家衛生健康委員會
http://www.nhc.gov.cn/xcs/yqtb/list_gzbd.shtml

引用:

大陸開放係基於數字
你可以上google (!美企) 搜 covid19 death rate
有plot graph你睇。全世界數字包括英國美國11月下降一
結果大陸十二月開放

甘睇數字你滿意啦

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-2-19 22:11 發表

感染及死亡數字回落,疫情已全面受控 ..... 就可以,不必說什麼防疫勝利。

疫情高峰期的12月,衛健委公佈的官方全國感染及死亡數字(見連結),都是出奇地低,低到有點不合常理。
整個12月份的數據中都沒有交代,死亡人數當中,多少是新冠致死及間接致死?
你所引述的只有1月 ...
共產黨嘅思維係將解決一個難題視為一種鬥爭,當難題被解決後就認為係鬥爭勝利,佢哋嘅話術一向如此。港燦習慣聽西方政府嘅言不及義遊花園式表述,或者特區政府鵪鶉咁誠惶誠恐發言,所以聽唔慣共產黨嘅激昂語氣,睇見勝利依種字眼就認為共產黨認屎認屁。
國家衛生健康委員會12月已經公佈不再發佈每日疫情信息,改由中國疾控中心發佈,你老兄張冠李戴,自然睇唔到新冠相關數據。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-2-19 22:11 發表

你所引述的只有1月 ...
咩好大喜功
自己睇下啦,習近平係肯定各人功勞
係有功勞都係全中國人既功勞
點解你會睇到係好大喜功既???

引用:

你咁樣屌你美國主人?

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-2-19 18:21 發表

有何必要這樣高調嗎?
因為美國爸高調說中國因為美國肺炎開放後大量死亡

而中國數據一定比中國外以既可靠  會有信歐美的數據可靠?
這個世界也有中國咁"on9"用數據模型來推論感染數字,講比全世界知道
歐美這些一早躺平既國家,佢地既回報既數字,除咗親美狗之外仲有人信咩?

主題標籤 #習近平
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]