• 瀏覽: 21,823
  • 回覆: 150
+2
美國汽車巨頭福特汽車(Ford Motor)於2月13日宣布,將投資35億美元(約275億港元)與中國新能源企業寧德時代(CATL)合作,於美國密歇根州建造新

單純的合作,就被人說成是什麼技術換巿場,更有美國議員大聲疾呼說要調查等等,美國如果不希望和中國企業合作,大可拒絕的。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/世界專題/867916/福特-寧德時代聯手於美國建電池廠-中企-技術換市場-掀序幕

唔怕大美帝竊取技術?

引用:
原帖由 archress 於 2023-2-17 13:05 發表

唔怕大美帝竊取技術?
做生意,預左,都講技術換市場咯…要賺錢就預左佢抄咯

引用:
原帖由 chenflie 於 2023-2-17 13:12 發表

做生意,預左,都講技術換市場咯…要賺錢就預左佢抄咯
但係美狗有咁順灘咩?

中國都唔抗拒技術換市場,總之大家有錢賺,社會一齊進步就得,問題只係怕美國政府會出手阻止,因為美國想打壓中國科技公司,唔俾中國科技產品大賣去世界各地,特別係賣番去美國。

引用:
原帖由 archress 於 2023-2-17 13:15 發表

但係美狗有咁順灘咩?
梗係唔會啦。咁寧德又會咁傻 咩都攞過去咩。大家玩古惑。睇下邊個出招高咯。
呢d就叫做生意啦。

老美唔係話唔想依賴中國咩,自己生產啦,屌

美國強迫技術轉移

美國佬口裡說不, 但身體概很誠實. 你地歐豬唔準同大陸合作. 但我地大美國財團就不受限制.

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-2-17 13:22 發表

老美唔係話唔想依賴中國咩,自己生意啦,屌
係政棍話,唔係商人話,不過美商受制於美政棍又可以點

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-2-17 13:03 發表

美國汽車巨頭福特汽車(Ford Motor)於2月13日宣布,將投資35億美元(約275億港元)與中國新能源企業寧德時代(CATL)合作,於美國密歇根州建造新

又一大陸有錢佬出走!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-2-17 13:28 發表

又一大陸有錢佬出走!
你點解會咁諗?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2023-2-17 13:29 發表

你點解會咁諗?
好簡單,間廠點解唔可以係大陸?

講技術,係大陸嘅技術,
講人工,係大陸人工平(就算加埋運費都係大陸平)。

而家變成「係美國投資」,如果唔係想將名正言順咁…..將技轉移外國,將錢轉移外國…..順勢著草,
我搵唔到更好理由。

引用:
原帖由 archress 於 2023-2-17 13:15 發表

但係美狗有咁順灘咩?
做好左,之後會因國家安全,充公資金沒收產業。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]