• 瀏覽: 9,042
  • 回覆: 62
+3
學我老友 Eddie 話齋
就算知道自己 7
俾人 BIN 到 SEAFOOD 開花
蛇咬都唔好認
咁係精神上永遠嬴嘅都係自己。  

美國總統拜登(Joe Biden)2月16日就中國氣球飛入美國領空的事件發表講話,他強調會下令擊落任何威脅美國民眾安全的物件,因此自己不會為今令事件致歉。

拜登在白宮發表講話,指發生中國氣球事件後,美軍詳細審視美國領空。而其後發現的三高空物體,他指美國情報界分析過後,認為可能是屬私人企業或研究組織所有及用於良性用途,不過安全起見,決定擊毀它們。

對於中國氣球一事,拜登強調無意展開新冷戰,稱估計會與中國國家主席習近平通話,希望為事件尋根究底,但自己不會為下令擊落該氣球道歉。

拜登指,美國領空並沒有突然增加大量物體的情況,華府有能力保護敏感設施,亦會採取措施加強偵測無人控制物件的能力。

中國外交部早前稱,中國民用無人飛艇誤入美國領空完全是個意外、偶發事件,但考驗的是美方對妥善管控危機、穩定中美關係的誠意和能力。

原文網址: 中美氣球風波│拜登:不會為擊落氣球致歉 會與習近平討論事件 | 香港01 https://www.hk01.com/article/868152?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/868152/中美氣球風波-拜登-不會為擊落氣球致歉-會與習近平討論事件

拜登又搵藉口想同習近平通話,真正目的應該係叫中國停止賣美債,同埋加大購買美國產品。今年習近平主力係搞好上合同金磚擴張,同埋一帶一路,南海行為準則等,應該無時間去理美國。

美國無誠意就勿亂開口。

老美又自我感覺良好,條老嘢一直想同習大「會談」,係中國唔show佢。

正常 地球皇帝鐘意點就點

中東多年制造難民 殘殺平民 幾時有致歉過

爭在冇講 老美嘅嘢經過地球任何角落空間
你哋都唔準攪 要跪下接受

第一日化學液鐵出軌,第二日就有氣球事件。 不斷炒氣球事件,企圖隱瞞 壓低 化學品問題

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2023-2-17 06:37 發表

就算知道自己 7
蛇咬都唔好認

...
承機想同習大大傾

他任內,沒有訪華的機會了。。。🤭

非誠勿擾

美國打完人一身, 搶完人野, 仲會話人唔啱。
乜叫致歉?

自以為自己好勁

引用:

就算知道自己 7
蛇咬都唔好認

...
拜登講出呢句話,其實已經自認係柒左,只係面子上唔會認錯。

中國不會和搞屎棍討論

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2023-2-17 07:22 發表

第一日化學液鐵出軌,第二日就有氣球事件。 不斷炒氣球事件,企圖隱瞞 壓低 化學品問題
仲有被揭炸北溪2號事件

引用:

就算知道自己 7
蛇咬都唔好認

...

其實老美擊落嘅只係民用氣球

只要受損失嗰間民企申請索償

老美又肯賠錢嘅話