• 瀏覽: 589
  • 回覆: 13
美國德克薩斯州議員提出一項法案,禁止包括中國、伊朗、朝鮮和俄羅斯四國的政府、公司和個人購買德州的地產。州長表示,如果法案獲得州議會通過,他會簽署執行。休斯頓的抗議者發起遊行反對此項法案。

冇得買咪至多一世交租囉,冇辦法啦

新聞來源連結:
https://hk.tv.yahoo.com/美國德州擬禁華人買房-華裔遊行抗議稱-美國夢碎-035203427.html

附件

bbc news.png(361.81 KB)

bbc news.png

呢D2元係咪傻架?倒九自家地產商米...

美國夢

德州啫,其他州未禁丫嘛,佢老美成50個州,唔去德州,咪去加州囉,等買完房先至禁,真係使同佢驚?
除非唔止禁,仲要制裁充公啦,唔係嘅話,幾大同佢鬥快囉!

到時美國劏房業就會興旺

引用:
原帖由 龜仙人 於 2023-2-15 10:39 發表

美國德克薩斯州議員提出一項法案,禁止包括中國、伊朗、朝鮮和俄羅斯四國的政府、公司和個人購買德州的地產。州長表示,如果法案獲得州議會通過,他會簽署執行。休斯頓的抗議者發起遊行反對此項法案。

新聞來源連結:
https://hk.tv.yahoo.com/美國德州擬禁華人買房-華裔遊行抗議稱-美國夢碎-035203427.html
俾人歧視就吾好去啦

引用:
原帖由 acer2014 於 2023-2-15 10:54 發表

呢D2元係咪傻架?倒九自家地產商米...
大陸人又吾係有錢
無咗大陸客有乜所謂

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-2-15 11:16 發表

德州啫,其他州未禁丫嘛,佢老美成50個州,唔去德州,咪去加州囉,等買完房先至禁,真係使同佢驚?
除非唔止禁,仲要制裁充公啦,唔係嘅話,幾大同佢鬥快囉!
大陸人形象差,北美都吾中意佢地,
加拿大都好似禁佢地買樓
仲陀累埋香港人😭😭😭

引用:
原帖由 龜仙人 於 2023-2-15 10:39 發表

新聞來源連結:
又開始排華。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-15 11:23 發表

加拿大都好似禁佢地買樓
仲陀累埋香港人😭😭😭
你講咩,睇清楚新聞未?
係禁止華人,包括美國華人呀。

引用:
原帖由 lewark 於 2023-2-15 11:24 發表

又開始排華。
排大陸吾係排華
美國對台灣人或星加坡華人都好友善

引用:
原帖由 lewark 於 2023-2-15 11:25 發表

你講咩,睇清楚新聞未?
係禁止華人,包括美國華人呀。
係禁大陸人咋
吾該揾份英文原文嚟睇啦

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-15 11:23 發表

加拿大都好似禁佢地買樓
仲陀累埋香港人😭😭😭
不是大陸人形象差,是佢老美政客不斷抹黑華人,先至會引爆美國人的歧視! 
另外,不單只是華人,伊朗、俄羅斯、北韓等,通通都禁止,只為佢老美政客愛玩制裁,愛玩意識形態式的欺凌,指他們是間諜才禁止投資移民!

黃口黃面學人講美國夢,知唔知咩叫低賤

主題標籤 #俄羅斯
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]