• 瀏覽: 3,465
  • 回覆: 16
政府今日(14日)宣布,行政長官會同行政會議已接納通訊事務管理局就三家本地免費電視節目服務(免費電視)持牌機構,和兩家聲音廣播持牌機構

其實喺1997年回歸後就應該咁做啦!

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 需播出30分鐘國民教育-國安法相關節目

是否又倒退到2014年洗腦教育

不如港人必須每日看至少30分鐘關於國民教育、國民身分認同和正確認識《香港國安法》的節目?

太 hard sell 香港人會好抗拒!!!

其實要有信念先至有人會接受, 現在連出街都要戴住個口罩唔知為乜, 叫巿民怎樣相信政府的國民教育是為了國民好?
大陸一早都不用當年"紅衞兵"叫口號洗腦的做法啦.
除非用"植入式廣告"的方式, 如電影中自己的屋企被人攪就立刻有警察幫忙, 但是本人相信政府不會這樣做吧, 因為政府連去承認"認同是要發自內心"這理念也不敢認同, 只懂用洗腦式賣多幾個廣告作多幾個口號, 便認為就會讓巿民認同, 咁除非香港是當年"愚民"年代啦.

24小時差不多

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2023-2-14 21:49 發表

太 hard sell 香港人會好抗拒!!!
小粉紅好buy的。

情人節。
其實要人愛你,你也要愛人先有用。

人地愛你,但你俾劏房柴房人地瞓。
仲要找個容嬤嬤睇住

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2023-2-14 17:21 發表

政府今日(14日)宣布,行政長官會同行政會議已接納通訊事務管理局就三家本地免費電視節目服務(免費電視)持牌機構,和兩家聲音廣播持牌機構

...
做多左喇

引用:
原帖由 wgcn 於 2023-2-14 17:22 發表

其實若唔係近年啲政治氣氛咁激烈,
好多人都無注意到英國响殖民時期有無去洗腦,
慢慢發現,係有嘅~
好多嘢,尤其中國近代史係斷晒片咁,依啲其實就係洗腦教育。

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2023-2-14 17:21 發表

...
全世界所有先進城市,如紐約、倫敦、巴黎...............................等,電視台/電台有指定國民教育節目已經幾十年

只有香港到而家電視台/電台仲未有指定國民教育節目

遲做好過一直唔做

引用:
原帖由 wgcn 於 2023-2-14 17:22 發表

咁有獨立思考,又如何洗到腦?你咁叻你洗比我睇下!我日日上黎睇你講野,你黎試下洗比我睇!

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-2-15 00:14 發表

咁有獨立思考,又如何洗到腦?你咁叻你洗比我睇下!我日日上黎睇你講野,你黎試下洗比我睇!
如果現實還有很多中學生覺得鴉片戰爭是英國解放香港, 為了幫助鴉片上癮的中國人, 都有很多人信, 你話有沒有洗腦?
如果70年代的一代年青人, 都知當年英國統治香港時沒有照顧低下階層, 逼住他們小孩時就要出來搵錢, 更不要想會有綜緩, 而現在的中學生覺得英國幫香港有民主自由, 咁唔係洗腦?

正常不過,以前無所以才出問題。🙃

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-2-15 00:38 發表

如果現實還有很多中學生覺得鴉片戰爭是英國解放香港, 為了幫助鴉片上癮的中國人, 都有很多人信, 你話有沒有洗腦?
如果70年代的一代年青人, 都知當年英國統治香港時沒有照顧低下階層, 逼住他們小孩時就要出來搵錢, 更不要想會有綜緩, 而現在的中學生覺得英國幫香港有民主自由, 咁唔係洗腦?
你既意思係政府依家要每周播30分鐘節目係洗腦?你諗清楚邊個係對家先覆啦呀該!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]