• 瀏覽: 7,761
  • 回覆: 10
在香港說普通話受歧視?我不覺得。我不知道有多少內地遊客受到了歧視,但不能一葉障目,以偏蓋全。任何一個社會,都有個別行為無法得到大眾的認可,但不能將個案說成普通現象。
香港人很友愛。
新聞來源:
在香港說普通話受歧視?如何向內地客說好香港故事?
https://mp.weixin.qq.com/s/lEcW8VppoUlJy9Djaau1mg

引用:
原帖由 優雅虛無的百合 於 2023-2-13 19:03 發表

在香港說普通話受歧視?我不覺得。我不知道有多少內地遊客受到了歧視,但不能一葉障目,以偏蓋全。任何一個社會,都有個別行為無法得到大眾的認可,但不能將個案說成普通現象。
香港人很友愛。
新聞來源:
在香港說普通話受歧視?如何向內地客說好香港故事?
https://mp.weixin.qq.com/s/lEcW8VppoUlJy9Djaau1mg
我經常外出午膳, 不時都遇上一群群正在說普通話的學生哥, 沒有受到任何歧視!
起初我心想, 為何來到香港不學好廣東話? 但接觸多了, 才知道他們是在港出生的孩子, 受老師指導要在日常生活多說普通話, 將來才能與世界接軌!

本地人出街食飯睇醫生搭車都會遭白眼和比人吊啦,所以我覺得問題關鍵是香港人態度差,這跟歧視沒關係。

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-15 11:01 發表

我經常外出午膳, 不時都遇上一群群正在說普通話的學生哥, 沒有受到任何歧視!
起初我心想, 為何來到香港不學好廣東話? 但接觸多了, 才知道他們是在港出生的孩子, 受老師指導要在日常生活多說普通話, 將來才能與世界接軌!
但為何無人敢歧視不講中文的洋人?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2023-3-9 12:30 發表

但為何無人敢歧視不講中文的洋人?
因為黃種人比起白人更友善

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-15 11:01 發表

香港語言歧視,係因為推廣唔夠普及
你去內地,由南到北甚至去到西藏
講普通話OK唔OK?
政府部門,服務業....會預設你係本地人,先同你講本地方言嗎?
北方人到南方工作定居,南方人去北方工作
既然普通話係法定官方語言,冇必要一定學識當地方語
除非自己好有心想融入當地,學識當地方言
否則上海人到廣州,唔學廣東話生活完全冇問題,會有人歧視嗎?
同理,廣東人去上海,只講普通話,會有人歧視嗎?
今日香港政府,其實先由政府部門做起,完全以官方語言普通話為主
遇到唔識講普通話香港人,至改用廣東話
香港環境做唔到,係同內地唔同,內地各省市政府公務員或服務業,唔一定係本地人
大家都識講普通話,就冇邊個遷就邊個的問題
去到深圳車站買車飛,會預期個售票員一定係廣東人或深圳本地人,會識講廣東話?
咪一樣習慣用普通話溝通

會唔會有香港人敢係深圳或廣東一帶,遇到唔識講廣東話的服務業人員
會去問佢地唔識講廣東話,係廣東人個地頭係唔OK?

與旅遊業有關的行業要把好關,但凡對旅客不友善的員工,一個也不能留。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-3-9 13:28 發表

香港語言歧視,係因為推廣唔夠普及
你去內地,由南到北甚至去到西藏
講普通話OK唔OK?
政府部門,服務業....會預設你係本地人,先同你講本地方言嗎?
北方人到南方工作定居,南方人去北方工作
既然普通話係法定官方語言,冇必要一定學識當地方語
除非自己好有心想融入當地,學識當地方言
否則上海人到廣州,唔學廣東話生活完全冇問題,會有人歧視嗎?
同理,廣東人去上海,只講普通話,會有人 ...
我個人絕對不會歧視什麼人在什地方說什麼方言, 但香港教育是以廣東話為主流, 就讓有心人借機歧視他們不喜歡的族群!
這是近年香港有二百萬人反中的情緒所至; 澳門就不會出現這個現象

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-3-10 11:24 發表

我個人絕對不會歧視什麼人在什地方說什麼方言, 但香港教育是以廣東話為主流, 就讓有心人借機歧視他們不喜歡的族群!
這是近年香港有二百萬人反中的情緒所至; 澳門就不會出現這個現象
普通話係香港推廣唔係好成功
睇下之前邊間大學學生反普通話
方言或母語,根本無需要成為教育主流
你係屋企到日常親友使用的語言講廣東話夠晒多
反而普通話只係返學上堂時至有機會講
如果唔將普通話教育比例加強,講既機會又少
一脫離開學後,就會變差
睇下內地以廣東話為主的地方,廣州,深圳
人地啲普通話程度,你聽唔出有廣東話口音
有個例子,有個深圳出世女歌星叫劉惜君
佢唔講廣東話都唔知佢係深圳土生土長
佢啲普通話完全冇受到母語廣東話影響
因為從小到大學習普通話環境非常充足
並唔會因為學普通話影響到佢廣東話變差

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-3-10 11:51 發表

普通話係香港推廣唔係好成功
睇下之前邊間大學學生反普通話
方言或母語,根本無需要成為教育主流
你係屋企到日常親友使用的語言講廣東話夠晒多
反而普通話只係返學上堂時至有機會講
如果唔將普通話教育比例加強,講既機會又少
一脫離開學後,就會變差
睇下內地以廣東話為主的地方,廣州,深圳
人地啲普通話程度,你聽唔出有廣東話口音
有個例子,有個深圳出世女歌星叫劉惜君
佢唔講廣東話都唔知 ...
現在全港中小學都要推行普通話課程, 但仍有不少黃校都不肯全面實行, 這些學校培育出來的學生, 將來會很蝕底

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]