• 瀏覽: 7,436
  • 回覆: 45
中美就氣球事件關係惡化之際,中國外交部發言人汪文斌周一(13日)在例行記者會期間上表示,僅去年以來,美方氣球未經中國相關...

中美就氣球事件關係惡化之際,中國外交部發言人汪文斌周一(13日)在例行記者會期間上表示,僅去年以來,美方氣球未經中國相關部門批准,10餘次非法飛越中國領空。他批評美方首先要做的應當是反躬自省、改弦更張,而非污衊、抹黑、煽動對抗。

有外媒記者就美國擊落中國氣球提問,汪文斌回應指,中方已多次表明,中國的民用無人飛艇誤入美國領空,完全是不可抗力導致的意外和偶發事件,美方擊落飛艇的做法完全是濫用武力,過度反應,對此堅決反對。他續稱,美國頻繁派艦機對中國偵察,去年高達657架次,僅今年1月在南海就高達64架次,嚴重危害中國國家安全,破壞地區和平穩定。

汪文斌表示,美方氣球非法進入別國領空,也司空見慣。他指美國長期濫用自身的技術優勢,對全世界包括其盟友進行大規模無差別的竊聽、竊密行動遍布全球各地,侵犯他國主權和利益,違反國際法和國際關係基本準則,美國是當之無愧的世界最大間諜慣犯和監控帝國。

原文網址:外交部:去年美方氣球10多次非法飛越中國領空 | on.cc東網 | 國際 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230213/mobile/bkn-20230213161934839-0213_00992_001.html

=================================================================
啲回應越嚟越越章法大亂咁喎。

10幾次咁多做乜唔打佢落嚟?冇能力? 唔打落嚟點知係美國嘅呢?

美國艦機有冇進入中領空?

結尾一輪嘴十足駡街一樣,有失國格!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230213/mobile/bkn-20230213161934839-0213_00992_001.html

佢有面講出黎都夠好笑,成十幾次都唔做野,驚左美國?

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-2-13 18:26 發表

佢有面講出黎都夠好笑,成十幾次都唔做野,驚左美國?
發展到咁又真係詞窮理屈。

小兒鬥嘴一様:乜嘢呀!你夠成日都係咁啦,好意思話我!邊個唔知呢啲衰嘢你做得最多!

今後全部擊落

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-13 18:21 發表

中美就氣球事件關係惡化之際,中國外交部發言人汪文斌周一(13日)在例行記者會期間上表示,僅去年以來,美方氣球未經中國相關...

中美就氣球事件 ...
中國亮劍,句句鏗鏘有力,證據確鑿 ,老尾現在只懂歸縮,呀口無言,不敢回應!

引用:
原帖由 富國為榮 於 2023-2-13 18:54 發表

中國亮劍,句句鏗鏘有力,證據確鑿 ,老尾現在只懂歸縮,呀口無言,不敢回應!
點解你可以掉轉嚟講?

美國嘅指控,最有力證據喺FBI度,中國對美國嘅指控證喺邊度?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-13 18:21 發表

中美就氣球事件 ...
文明嘅社會係唔會咁架!美國同黃絲黑暴有分別嗎?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-13 18:56 發表

點解你可以掉轉嚟講?

美國嘅指控,最有力證據喺FBI度,中國對美國嘅指控證喺邊度?

其實你可以等美國回應咗先話中國講大話的

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-13 18:56 發表

點解你可以掉轉嚟講?

中國外交部已回應,說明證據,非常清楚,有理有力,滷味現在收曬聲,感到愧疚,現正反思,自我檢討!

嘩。。。原來美國係氣球大國。😆

一切都係局

引用:
原帖由 春麗BB 於 2023-2-13 18:58 發表

文明嘅社會係唔會咁架!美國同黃絲黑暴有分別嗎?
? 傻左牙你
個氣球假如影到我國軍事基地甘點牙
唔射落黎??

點解而家至講?

都是尋求一個方法推進rule based國際社會秩序啫. 今次美國佬冇得反口😅

是否有人失職?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]