• 瀏覽: 23,103
  • 回覆: 84
+5
北美防空司令部(NORAD)司令兼指揮官范赫克(Glen VanHerck)2月12日表示,自己不把過去3天擊落的3個不明飛行物體稱為氣球是有原因。范赫克12日告

美國白痴氣球show又, 又, 又黎了! 真係樂此不疲?
據說一般氣象氣球直徑2米, 而間諜用氣球大概是15~20米直徑
20米直徑氣球大概需要700kg氦氣, 1kg氦氣<$100人仔, 有錯請更正!
[有講法只需要300幾kg, 不過樓主上面用Helium嘅物理上嘅體積/重量計]
相信呢d氣球連埋儀器成本唔會超過20萬人仔[來路貨當然未必得啦?]
一支AIM-9X就要US$60萬+3隻F22嘅操作費超過1球嘢美金  
20萬人仔 vs 100萬美金

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/866495/不明飛行物體遭擊落-美軍-不稱它氣球有原因

幫手燒9美畜d銀紙,等佢印多d,加速滅亡

上帝屙緊屎,俾美國人射中。。。😆

驚弓之鷹😁見到個氣球就方寸大亂🙈

網上有傳,有圖有真相?   真具有攻擊性,唔打唔得。😭😭😭

附件

IMG_20230213_095343.jpg(381.9 KB)

引用:
原帖由 fallresoar 於 2023-2-13 10:05 發表

公開秘密啦

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-13 09:45 發表

北美防空司令部(NORAD)司令兼指揮官范赫克(Glen VanHerck)2月12日表示,自己不把過去3天擊落的3個不明飛行物體稱為氣球是有原因。范赫克12日告

...
經過尾蟈白肺病一疫,尾蟈人嘅智商,已經發展到連甚麼是氣球都要軍方司令部開會討論

放多D天燈先

外星人大舉入侵,尾狗各地發現大量UFO,好彩尾軍神勇,逐一擊落。
射汽球遊戲仍在繼續。

引用:
原帖由 fallresoar 於 2023-2-13 10:05 發表

😂
又話果個記者老作屈佢老尾

為目的不能稱為洗依粉就係伊拉克戰爭

論費用...
一個呢類氣球貴啲?
定出動一次戰機擊落氣球貴啲?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]