• 瀏覽: 5,917
  • 回覆: 32

呢個司機真係同我老友 Eddie 一樣吹牛皮就最叻
連邊個國家會提供都講唔出口  

不過學我老友 Eddie 話齋,蛇咬都要吹,死都唔認自己柒就係WIN。  

烏克蘭總統澤連斯基(Volodymyr Zelensky)2月9日表示,歐盟多個成員國領袖同意準備向烏克蘭供應戰機,協助基輔方面抵抗俄羅斯的侵略。

路透社報道,澤連斯基9日訪問比利時布魯塞爾,向歐盟27個成員國領袖會面。他之後在記者會上表示,歐洲會一直與烏克蘭站在同一陣線,直到勝出戰爭為止,並稱聲到多個歐洲國家領袖表示準備供應包括戰機在內的所需武器和援助。

澤連斯基沒透露從哪個國家獲得戰機,指部分協議會在討論階段,其餘則不方便公開。

他亦指出,俄羅斯面對的不只是烏克蘭,而是一個團結和自由的歐洲,並提到基輔方面最近揭發一宗俄羅斯企圖打擊鄰國摩爾多瓦(Moldova)的情報計劃。澤連斯基沒有透露細節,而摩爾多瓦情報及安全部門就接獲烏克蘭的消息。

澤連斯基除了遊說歐盟提供更多武器,亦希望可以盡快實現入歐計劃,他稱有意在2023年展開入歐談判,不過歐洲理事會主席米歇爾(Charles Michel)強調,和平、重建及成為會員國之路非常漫長,歐盟會一直陪伴每一步。

原文網址: 澤連斯基:多個歐洲國家準備向烏克蘭提供戰機 | 香港01 https://www.hk01.com/article/865709?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/865709/澤連斯基-多個歐洲國家準備向烏克蘭提供戰機

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2023-2-10 09:23 發表

呢個司機真係同我老友 Eddie 一樣吹牛皮就最叻
連邊個國家會提供都講唔出口  

不過學我老友 Eddie 話齋,蛇咬都要吹,死都唔認自己柒就係WIN。  

...
連主戰坦克都要一年半載後先話交貨,仲話戰機啊 

最近都唔見烏軍燈神 @hfceddie 再提俄烏戰事
佢開始清醒了,知道烏軍一敗塗地接受不了,選擇逃避 

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-2-10 09:28 發表

最近都唔見烏軍燈神 @hfceddie 再提俄烏戰事
佢開始清醒了,知道烏軍一敗塗地接受不了,選擇逃避 
英國通脹率太高kfceddie要增加乞食工時 唔得閒

識渣咩

烏克蘭仲有冇戰機機師?

污黑爛人係用俄文但呢d飛機係用英文/德文/法文! 點搞?
司機一於賣晒佢

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2023-2-10 09:36 發表

烏克蘭仲有冇戰機機師?
司機就有個,甴連司機 

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-2-10 09:37 發表

司機就有個,甴連司機 
揸坦克仲可以話訓練個揸開重型車輛嘅人去操作,
揸飛機我諗佢只會識起機

賣晒佢

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-10 09:36 發表

污黑爛人係用俄文但呢d飛機係用英文/德文/法文! 點搞?
司機一於賣晒佢
翻譯完每個制貼返俄文label囉

.大9鑊煽風點火

引用:
原帖由 海邊的綠色神童 於 2023-2-10 10:07 發表

翻譯完每個制貼返俄文label囉
賣咗佢地會簡單好多

再咁打唔係辦法

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]