• 瀏覽: 4,199
  • 回覆: 17
+2
【有線新聞】日本壽司郎早前因為17歲少年手指蘸口水觸摸運輸帶上的壽司,引發出一場「壽司郎之亂」,網絡湧現模仿歪風。生意大跌逼得壽司郎隨即暫別「迴轉壽司」,只保留專用運輸帶,把客人落單的食物送到座位。是次風波引發民間對迴轉壽司衛生大為擔憂,但不少知名日式壽司店目前仍堅持用運輸帶,背後原因為何?

一個好好的深度歷史分析

原來迴轉壽司有65年歷史!仲早過香港人認知的1980年代!

不過而家2023

手機點餐 + 封閉式車廂送餐年代

仲邊駛咁樣隨手拎咁唔衛生!

新聞來源連結:
https://www.i-cable.com/新聞資訊/89687/壽司郎之亂-恐致迴轉壽司沒落-發明運輸帶竟/?fbclid=IwAR2YaK0Vy4J_b2oE6kXihFc3eYXJ4vz6hOOsHv4tghZ9-EcbHPmoyLlG4jU

2024巴黎奧運年 中法建交60周年
中法人道主義 同抗美以新年代!
Make it Iconic. Choose France

城巴雙向分段 高質高效新年代
打擊黑社會黑暴紅小淫血饅頭!
從此氫起未來 TheFutureisH2Re
cut man power

壽司郎沒落了,而且這裏是中國人的地方,不可能再吸引人去食

引用:
原帖由 theharbourside 於 2023-2-10 11:14 發表

壽司郎沒落了,而且這裏是中國人的地方,不可能再吸引人去食
內地都大把人排隊食 😂

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-10 11:25 發表

內地都大把人排隊食 😂
一班崇日的亡國奴,忘記先賢八年抗戰的艱苦歷史,身為中國人是必須歷世歷代都要抵制日本

我個人很少食壽司,當我想起壽司是由師傅用人手捏出來,便不想吃。
中西餐食物雖也有部份經人手,但最後烹調是用工具,

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-2-10 11:56 發表

我個人很少食壽司,當我想起壽司是由師傅用人手捏出來,便不想吃。
因為衛生問題?

我都好少食

試過一兩次已經覺得衞生係最大問題,個個揭吓睇吓,唔啱食擺返上去

人手唔戴手套做壽司!日本人傳統!

打完手搶,做壽司你食!

提示: 違規內容已被屏蔽
垃圾日企,詐騙犯。。

引用:
原帖由 顛顛 於 2023-2-10 12:22 發表

試過一兩次已經覺得衞生係最大問題,個個揭吓睇吓,唔啱食擺返上去
x2

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-2-10 11:56 發表

食埋師傅嘅手汗,死皮。

引用:
原帖由 josonlai 於 2023-2-10 12:37 發表

垃圾日企,詐騙犯。。
其實迴轉壽司可以讓顧客選擇,但如果人手送的話顧客便無得選擇。

引用:
原帖由 九紫鳳凰 於 2023-2-10 13:36 發表

其實迴轉壽司可以讓顧客選擇,但如果人手送的話顧客便無得選擇。
上世紀咩!

而家係2023!

手機點餐年代!機器人送餐年代!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]