• 瀏覽: 4,288
  • 回覆: 20
內地周四(9日)網傳,湖北省武漢市政府早前改革醫保,引起退休人士不滿,逾萬人走出街頭抗議,要求政府解決問題,否則會發起更

內地周四(9日)網傳,湖北省武漢市政府早前改革醫保,引起退休人士不滿,逾萬人走出街頭抗議,要求政府解決問題,否則會發起更大規模的維權行動。

原文網址:傳武漢退休人士不滿醫保改革 集體上街抗議 | on.cc東網 | 兩岸 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20230209/bkn-20230209180819223-0209_00952_001.html
醫保由「統籌基金」和「個人帳戶」兩部分組成,前者保障住院和門診大病,後者保障門診小病,當地受保民眾在改革前能從個人帳戶每月領取260元(人民幣,下同,約300.9港元),改革後則只能領取80餘元(約92.6港元),引起受保人士不滿。

官方解釋雖然削減個人帳戶,但該部分金錢被劃分到提高普通門診的統籌待遇,以助參保職工看病報銷醫療費用,醫治更多種類的疾病。有網民質疑過去3年的防疫政策讓醫保出現虧空,亦有意見認為內地醫療分級不完善,民眾得小病也要去大醫院看,改革能夠減輕醫療資源負擔。
原文網址:傳武漢退休人士不滿醫保改革 集體上街抗議 | on.cc東網 | 兩岸 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20230209/bkn-20230209180819223-0209_00952_001.html

大家地方政治感快沒有錢...D錢去左那?

阿爺的特種xx生擒孫力棍 全員的地方 

地方政府一向無乜錢
地方政府因為發債大多
不能超過國家規定
搞了城投債
總數不詳
有說是幾十萬億人民幣

中國搞了很多基建,推動GDP 
錢從何來?
不少就是所謂城投債

賬面上不是國家債,也不是地方政府正式債務

日又傳, 夜又傳.

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2023-2-9 21:39 發表

內地周四(9日)網傳,湖北省武漢市政府早前改革醫保,引起退休人士不滿,逾萬人走出街頭抗議,要求政府解決問題,否則會發起更

內地周四(9日)網傳,湖 ...
痴痴地,曱甴記者乜都講得出,醫保分統籌基金同個人賬戶?唔識大陸嘢就去search下啦,呢個係退休保,不是醫保,港燦即係港燦!

武漢最出名係咩...

相信過左呢幾年大家都心中有數 

引用:
原帖由 負資產BBQ3 於 2023-2-9 22:25 發表

痴痴地,曱甴記者乜都講得出,醫保分統籌基金同個人賬戶?唔識大陸嘢就去search下啦,呢個係退休保,不是醫保,港燦即係港燦!
你應該啱。醫保竟然每月有錢派,真係9唔搭8。

網傳,我要上去證實咗再同大家報告。

引用:
原帖由 負資產BBQ3 於 2023-2-9 22:25 發表

D香港記者拉去打靶

根據中華民族思想,呢班退休人士係被外部勢力煽動

引用:

新聞呢部分應該無錯,醫保“個人賬戶”系每個月有現金返還,每個地區城市返還金額唔一樣(當然每個月所繳社保金額亦唔一樣),但系醫保呢個賬戶同退休金無關,唔知點解會變成“老無所依”,佢地每月有幾百打落個人賬戶,好多三四線城市本身就得幾十,佢地退休金無6000都有一萬,比好多打工人工資都高,點會老無所依。

反共,無紀律,射殺佢就啱。

引用:
原帖由 星辰大海 於 2023-2-11 11:08 發表

新聞呢部分應該無錯,醫保“個人賬戶”系每個月有現金返還,每個地區城市返還金額唔一樣(當然每個月所繳社保金額亦唔一樣),但系醫保呢個賬戶同退休金無關,唔知點解會變成“老無所依”,佢地每月有幾百打落個人賬戶,好多三四線城市本身就得幾十,佢地退休金無6000都有一萬,比好多打工人工資都高,點會老無所依。
醫保點會有返還?醫保所謂個人賬戶係記下你去睇醫生睇了幾多錢,唔會有錢分的。至於養老保險分統籌及個人,就係每月分錢啦!社保係統稱,內含養老保險,醫保,工傷,失業及生育。

引用:
原帖由 takngaihk 於 2023-2-11 11:29 發表

反共,無紀律,射殺佢就啱。
大6老人家,真係死左都冇人理

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]