• 瀏覽: 35,903
  • 回覆: 241
+4
醫生夫婦涉嫌在黃埔1間超市偷竊逾1600港元食物,男方是骨科專科醫生,女方為醫院管理局女高層。2人否認1項盜竊罪於九龍城法院受審,早前並反對將他們招認的錄影會面影片等呈堂。裁判官今(9日)經考慮後,裁定相關招認屬自願,並接納為證供。案件隨後被裁定表面證供成立,男被告出庭自辯,稱當日「心掛掛」幼女情況,故於自助付款機掃描貨物時並不專心,亦沒留意其妻,以為妻子放入購物袋的貨物已全數付款,強調不會在如此多職員來往的情況下偷竊。

越嚟越多原因,會唔會咁都打得甩

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/涉超市偷竊案表證成立-男被告稱心掛幼女無留意付款情況-061043708.html

咁易分心咁簡單既野都搞錯,唔適合做醫生啊?
隨時醫生變醫死 

引用:
原帖由 fai28 於 2023-2-9 15:39 發表

醫生夫婦涉嫌在黃埔1間超市偷竊逾1600港元食物,男方是骨科專科醫生,女方為醫院管理局女高層。2人否認1項盜竊罪於九龍城法院受審,早前並反對將他們招認的錄影會面影片等呈堂。裁判官今(9日)經考慮後,裁定相關招認屬自願,並接納為證供。案件隨後被裁定表面證供成立,男被告出庭自辯,稱當日「心掛掛」幼女情況,故於自助付款機掃描貨物時並不專心,亦沒留意其妻,以為妻子放入購物袋的貨物已全數付款,強調不會在如此 ...
個個都掛住阿媽, 掛住婆婆, 掛住奶奶, 掛住細佬唔記得嘟     值口真係多

如果我用超市自助購物, 我會嘟一樣貨品再看屏幕有無嘟多嘟少, 畀完錢出單再望多眼, 仲話兩個事主讀咁多書喎, 不過嘟漏成幾千蚊野肯定唔係第一次(偷), 通常賊仔會小試牛刀, 越偷越多.

聽說超市有個監控中心睇住甘多間舖頭既自助機只要發現有人博懵就即刻有所行動

引用:
原帖由 fai28 於 2023-2-9 15:39 發表

醫生夫婦涉嫌在黃埔1間超市偷竊逾1600港元食物,男方是骨科專科醫生,女方為醫院管理局女高層。2人否認1項盜竊罪於九龍城法院受審,早前並反對將他們招認的錄影會面影片等呈堂。裁判官今(9日)經考慮後,裁定相關招認屬自願,並接納為證供。案件隨後被裁定表面證供成立,男被告出庭自辯,稱當日「心掛掛」幼女情況,故於自助付款機掃描貨物時並不專心,亦沒留意其妻,以為妻子放入購物袋的貨物已全數付款,強調不會在如此 ...
明明係冇做
點解要認又要求請
不惑

男被告稱心掛幼女無留意付款情況???

冇諗住科水, 做咩留意付款情況

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-9 16:07 發表

男被告稱心掛幼女無留意付款情況???

冇諗住科水, 做咩留意付款情況
呢條友成個腦都係幼幼

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2023-2-9 15:56 發表

聽說超市有個監控中心睇住甘多間舖頭既自助機只要發現有人博懵就即刻有所行動
根本1早昅住, 係等佢過晒機先夠證據拉

抵X死

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-9 16:10 發表

根本1早昅住, 係等佢過晒機先夠證據拉
係要等到入停車場攞車

引用:
原帖由 二叔呀勝 於 2023-2-9 16:26 發表

係要等到入停車場攞車
以前d港產片都有呢d劇情.......好似許冠傑果時d片就有啦 
e.g. 係超市開野飲........比人發現咪去比錢lor.....

掉啦星 CCTV  都錄哂犯罪過程 拿拿聲認偷野咪走得 唔洗心掛掛 可以即刻反去睇幼女  係都要天荒夜譚 大話連篇

人渣真係冇樣睇
冇職業,衣著,家境之分

審嚟浪費時間
入咗 
初次 
唔小心
高尚職業
唔會貪
社會服務令
支付堂費 
支付未付款的貨品金額

鍵盤翻頁