• 瀏覽: 3,505
  • 回覆: 16
警方指,秀茂坪警區刑偵部人員根據線報及經深入調查後,2月7日下午約4時突擊搜查元朗區一酒店內的4個房間,並搜查該批房間租客的兩架車輛。行動中

香港個教育局, 執左佢啦, 教出嚟的靚仔, 唔係曱甴就係毒販, 呢一代的靚仔, 根本完全可以放棄。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/865247/警搜元朗酒店起7萬元毒品及開山刀-4人被捕包括3名男女童?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=news

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-2-9 08:23 發表

警方指,秀茂坪警區刑偵部人員根據線報及經深入調查後,2月7日下午約4時突擊搜查元朗區一酒店內的4個房間,並搜查該批房間租客的兩架車輛。行動中

又想食大茶飯?

男女童黨

horrible 

依家啲小朋友, 真係好L貪玩.

有冇大被同眠?

所以呢,強烈建議 教育局 在中學課程 增加 法律課,詳細列出 犯咩法就要 坐幾多年,包括教師 犯法 等刑罰,等班學生哥(及黃教師) 知道要承擔d咩刑責,以避免其犯法!

咁大茶飯, 同埋佢地社團估計有臥底 

包括3名男女童

憂獸既細路
唔係點

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-2-9 09:26 發表

所以呢,強烈建議 教育局 在中學課程 增加 法律課,詳細列出 犯咩法就要 坐幾多年,包括教師 犯法 等刑罰,等班學生哥(及黃教師) 知道要承擔d咩刑責,以避免其犯法!
香港講法律?香港就係死喺法律制度處,狗官亂咁判,一時話貪玩,一時又話優秀細路,搞到啲兒童以為犯法有狗官守尾門。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2023-2-9 09:41 發表

香港講法律?香港就係死喺法律制度處,狗官亂咁判,一時話貪玩,一時又話優秀細路,搞到啲兒童以為犯法有狗官守尾門。
師兄,法官亂判與否,是法官個人操守問題,濫用權力或其同情心,而被投訴後,法庭只有作出不透明的內部聆訊,但與法律無關;而法律呢,就是列明罪責,犯法者要考慮清楚一但犯法便要承擔甚麼樣的罪責,依家普通市民知幾多呢?丟垃圾罰千五就或者知,販毒運毒至少坐10年以上就未必知,若言有這種認知和常識,就會衡量一下先至會做,而不是話無知便去犯法,被人呃話年少最多入教導所!

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-2-9 12:58 發表

師兄,法官亂判與否,是法官個人操守問題,濫用權力或其同情心,而被投訴後,法庭只有作出不透明的內部聆訊,但與法律無關;而法律呢,就是列明罪責,犯法者要考慮清楚一但犯法便要承擔甚麼樣的罪責,依家普通市民知幾多呢?丟垃圾罰千五就或者知,販毒運毒至少坐10年以上就未必知,若言有這種認知和常識,就會衡量一下先至會做,而不是話無知便去犯法,被人呃話年少最多入教導所!
我真係見過, 未夠十八歲, 半條匙, 拍TC, 重有, 傷人十七, 兒童庭, 拍RC, 呢的真係受晒都抵, 不過呢的例子, 只係極小數, 唔係個個都咁好彩。

支持警察執法 

之前啲教狗仲出黎嘈人工低、唔好炒
教到班細路成pat 屎咁

主題標籤 #教育局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]