• 瀏覽: 38,641
  • 回覆: 321
+27
目前飛往日本的航班緊張,港人欲前往日本賞櫻,恐怕要購買貴價機票。不過好消息來了,賞櫻毋須遠赴日本,東涌赤鱲角南路、觀景山的山腳一帶,便有共80棵櫻花樹可供「打卡」。踏入賞櫻期,東涌櫻花秘景今午(7日)已吸引近百名市民前往,更有女學生特地穿上浴衣拍照留念。

真係有d忍唔住要笑了 

但冇嘢嘅,去旅遊,最緊要係心境,  
連和浴衣都預備到足,好嘢!
打卡相話去了日本都有人信

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/864644/香港櫻花2023-東涌櫻花樹海盛開人頭湧湧-學生穿浴衣打卡留倩影

政府有冇攪錯咗呢,呢度係中國香港喎,怎解會種櫻花架?

怎解唔種洋紫荊同梅花及牡丹架??

咁黃皮白心去種櫻花??

https://youtu.be/eUZhgWZV2JQ

這內地女生扮起來都幾靚,起碼唔係台灣那些人造人倒摸身材倒模樣,睇到倒胃!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-8 16:43 發表

目前飛往日本的航班緊張,港人欲前往日本賞櫻,恐怕要購買貴價機票。不過好消息來了,賞櫻毋須遠赴日本,東涌赤鱲角南路、觀景山的山腳一帶,便有共80棵櫻花樹可供「打卡」。踏入賞櫻期,東涌櫻花秘景今午(7日)已吸引近百名市民前往,更有女學生特地穿上浴衣拍照留念。

...
係香港東涌嚟架, 以後哈日港人唔駛打飛機去日本咁遠都有得睇櫻花啦

櫻花怎與梅花能攀比,港官係咪岸居居?唔好崇日得咁得仆街啦

附件

lovepik-plum-blossom-forest-picture_500872609.jpg(294.46 KB)

以花論花桃花最靚。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-8 16:49 發表

咁黃皮白心去種櫻花??

點解你會覺得櫻花就係日本?中國都好多本地品種既櫻花,赤鱲角種緊既係廣州櫻,重有一隻好似叫排山櫻,福建,台灣一帶都有佢既品種,櫻花吾係日本獨有。

香港以後D公園可以清一色種同一種野,咁就有好多乜乜花樹海盛開俾人去打卡

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-8 16:53 發表

係香港東涌嚟架, 以後哈日港人唔駛打飛機去日本咁遠都有得睇櫻花啦
其實日本櫻花一般般啦,
唔及釜山鎮海巿咁豐富,更不及慶州河東的十里櫻花路咁震撼繽虛

引用:
原帖由 dan_dan524 於 2023-2-8 17:03 發表

點解你會覺得櫻花就係日本?中國都好多本地品種既櫻花,赤鱲角種緊既係廣州櫻,重有一隻好似叫排山櫻,福建,台灣一帶都有佢既品種,櫻花吾係日本獨有。
偷乜換概念丫?
日本國花係乜?
中國國花係乜?
香港巿花係乜?

而家玩大東亞共榮圈?度度要種晒櫻花為日本高興?

引用:
原帖由 peter925 於 2023-2-8 17:02 發表

以花論花桃花最靚。
但那打卡位,我覺條女最靚,搶晒鏡啦,櫻花邊係佢敵手呢

引用:
原帖由 alvinm 於 2023-2-8 17:03 發表

香港以後D公園可以清一色種同一種野,咁就有好多乜乜花樹海盛開俾人去打卡
其實梅花林,桃花林都好靚

桃花林正到唐寅都要為佢揮筆寫下千古詩句

桃花塢裏桃花庵,桃花庵下桃花仙。
桃花仙人種桃樹,又折花枝當酒錢。
酒醒只在花前坐,酒醉還須花下眠。
花前花後日復日,酒醉酒醒年復年。
不願鞠躬車馬前,但願老死花酒間。
車塵馬足貴者趣,酒盞花枝貧者緣。
若將富貴比貧賤,一在平地一在天。
若將貧賤比車馬,他得驅馳我得閒。
世人笑我忒瘋癲,我笑世人看不穿。
記得五陵豪傑墓,無酒無花鋤作田。

竟然冇被要求除咗套服裝?

引用:
原帖由 機械佬 於 2023-2-8 17:13 發表

竟然冇被要求除咗套服裝?
拍av咩,想剝人件衫

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-8 16:49 發表

咁黃皮白心去種櫻花??

擺明有曱甴在背後推波助瀾
香港要徹底清除櫻花樹及楓樹,廣種洋紫荊及牡丹

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]