• 瀏覽: 38,698
  • 回覆: 83
+27
引用:
原帖由 前往有盒子 於 2023-2-10 15:47 發表

菊花系中國人崇尚嘅花,唐代已有詩人為菊作詩,那時日本狗識個屁菊花,系日本狗無恥將中國花菊花拿來做國花。所以我地點解要踩爛國花?無稽
念詩贊美同對外註冊,宣示某花係國花,兩回事喎

唔通當年李白贊楊貴妃,雲想衣花想容。。。。

就等同楊貴妃係佢老婆嗎?

引用:
原帖由 sakito520 於 2023-2-10 16:25 發表

根本日笨仔文化啲事物冇乜原創,大部份都係改良人哋啲野
同意,日本人創意低,佢哋專長真係改進的嘢真叻
所以佢做美歐佬的vcd,DVD 就叻,但叫佢自己出藍光就乞咗米!

引用:
原帖由 12345678 於 2023-2-10 22:41 發表

著和服一定唔可以打低,睇下有冇著底褲帶胸圍,如果有就唔合規矩!🐼🐼
正宗的古時和服又真係冇底底喎,因為都發明

引用:
原帖由 lai-ken 於 2023-2-8 18:24 發表

內地女生唔係應該著漢服唐裝咩?之前tvb先有講話近年興起漢服潮,點知原來都係唔夠日本和服浴衣吸引
因為佢冇自欺欺人,這些櫻花俾人感覺就係日本!

你看中國女生如在梅花或牡丹前,會配襯回中國服式!

附件

p2358942a856163903-ss.jpg(38.55 KB)

引用:
原帖由 前往有盒子 於 2023-2-11 14:20 發表

當唐代菊花已被我國人大力讚賞作詩,只有日本狗肯厚着臉皮拿來作為國花
仲要係代表皇室添 

唔知班基佬佬聽到 菊正中, 有冇共鳴,想揾ky呢

看到中國裡的梅林,真係誇張

南京梅花山:花山位於明孝陵陵道對面,有「天下第一梅山」之譽,居中國四大梅園之首。如今的梅花山植梅面積1533餘畝,有近400個品種的4萬餘株梅樹

原文網址:https://kknews.cc/travel/gjg6kml.html

4萬幾棵梅花,何其壯觀

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-11 14:43 發表

看到中國裡的梅林,真係誇張

南京梅花山:花山位於明孝陵陵道對面,有「天下第一梅山」之譽,居中國四大梅園之首。如今的梅花山植梅面積1533餘畝,有近400個品種的4萬餘株梅樹

原文網址:https://kknews.cc/travel/gjg6kml.html

4萬幾棵梅花,何其壯觀
如果香港政府能攪出個有5000棵洋紫荊花海的話,相信都是亞洲少有的景點之一

發展櫻花?咪做榜末囉,阿水黎睇咩!

香港二月芳菲盡,國內梅花始盛開。
長恨春歸無覓處,不知轉入此中來

附件

0.jpg(31.78 KB)

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-2-14 17:11 發表

看住這班友就係無語, 對住數十棵發育不建全的櫻花就發晒姣  

【京都早櫻必去】洛南醍醐寺櫻百選花見之旅 - 賞櫻地圖 & 交通攻略 (leo-travel.idv.tw)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]