• 瀏覽: 38,699
  • 回覆: 83
+27
引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2023-2-9 17:43 發表

殺佢媽,殺佢媽,個名真恐怖
Sakura, Sakura 
殺孤寡,殺孤寡咁,又真係唔老黎嘅

引用:
原帖由 manmangrey 於 2023-2-8 18:31 發表

識貨之人
因為兩個景點都去過,十里櫻花路,應該叫是做十里櫻花隧道都啱,極罕有!

日本的櫻花,就算係熊谷,或佐賀那些,大部份都係得一邊沿住河邊生長算,打卡一流,但震撼力遠不少及南韓十里櫻花路

那裡是行人路兩旁都有櫻花生長,連天空都被遮蔽
進入其中,如走進時光隧道
一路行,一路落櫻繽紛,(當時揀正4月15號先去)
聽沿路江水潺潺,
何似是人間,
根本都忘卻了時間,咁就由河東巴士站行到了雙溪寺了,回程仲正,竟然下著毛毛細雨。。
十里櫻花路,真係一生人最少行 一次的地方,本來想上埋梅山,但可惜時間不容!

但去返日本,無論東京或京都的景點都看不上了,因為韓國櫻花的規模,令人太著迷了

蹴上,提壺寺,。。。佐賀佐世堡,廣島那些算把啦 

香港那些十棵至80棵,樹身又幼,黃友就係度發姣喎,真係想講唔係嘛!

N.B.
(去過日本好似提壺寺(音,廢事嘥時間揾正寫)那裡的櫻花樹很粗壯,而品種亦極多,論品種韓國都不及日本多,仲係遠𣎴及嗰隻。)

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2023-2-9 18:29 發表

你這廢人慢慢睇
吉野櫻,吉野。這兩個字,

好耀眼喎

引用:
原帖由 manmangrey 於 2023-2-10 08:27 發表

其實香港就應該發展呢類乜乜花樹隧道,乜乜花海當然冇人地咁大但都叫有得比遊客多個點睇
香港有鬼咁大地方, 咁清新空氣咩, 
所以香港諗住用以已之劣, 來對應國內, 日及韓之強, 咪自暴其短, 邊會吸到外國客
香港應發展另類niche去吸引遊客

引用:
原帖由 hamchung 於 2023-2-10 08:40 發表

櫻花原產地係 我國喜馬拉雅山
東北亞人口都係源於中國, 
但而家日本已經定了櫻花為國花
而香港則採用了洋紫荊為巿花
怎解香港唔先攪靚自己的巿花, 反而咁花心去攪櫻花呢?

其實洋紫荊花海都好正, 怎解香港唔攪過三里洋紫荊花走廊出黎由東涌一路種到去青馬大橋收費站呢??

反而咁冇規劃, 種幾十棵呢D, 又種嗰D, 雜亂成章咁, 就叫發展旅遊???

附件

thematic02.jpg(164.1 KB)

其實我感覺港女要著和服企在香港那幾十支港版櫻花前扮去了日本, 係種侮辱

而家係幫日本宣傳旅遊嗎??

香港冇了自己???

引用:
原帖由 manmangrey 於 2023-2-10 09:17 發表

香港人本身都保守,政府更保守你睇D公園就知根本冇諗發展D乜黎吸引人,大膽D既由大至細賽車冇,花海冇,維港快艇,維港風箏,動感D既野都冇,仲之就係坐坐坐
根本不少港官尸位素餐, 要睇靚嘢搭去機去享受就得, 對香港規劃就求銀其, 

所以而家的香港公園規劃咁石屎化就算囉, 根本就忽視了園藝及風景的設計,

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2023-2-10 09:37 發表

武漢都有櫻花
人地武漢地積大過香港, 所以佢只佔一小撮
但香港土地有限,

我摷擁有洋紫荊花海的地方

竟然係
廣西柳州:洋紫荊盛開 城市成花海 (yunnan.cn)

以洋紫荊為巿花的香港裡策劃官員

係咪應先攪好自己香港的標致先呢??

附件

洋紫荊.jpg(171.26 KB)

引用:
原帖由 hamchung 於 2023-2-10 11:39 發表

搞清楚先喇

日本國花係  -  菊花

咁以後係唔係所有中國人屋企唔准有菊花呢? 係咪唔准飲菊花茶呢,你見到菊花會唔會踩爛佢呢?
菊花代表日本皇族

飲佢菊花,用滾水淋佢煲q佢,咪等同打佢小人囉

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2023-2-10 13:47 發表

日本國花是菊花,日本皇室代表性的花是櫻花。
調轉黎講啦你

維基都標示清楚,你睇清楚啦

但反觀香港,用洋紫荊作主題,國家大事在金紫荊廣場舉行
頒發對港有貢獻的會有大紫荊勳章,金紫荊勳章

但巿容的洋紫荊呢?就唔專心經營,郤去專心攪櫻花,等港人在那裡扮日本人打卡,真係忍唔住要笑了

附件

tempFileForShare_20230210-135552.jpg(224.24 KB)

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-2-10 14:22 發表

唔洗外遊都有靚景
其實70年代,80年代,香港的郊野的洋紫荊,鳳凰木(火焰樹)開花時都好美

但香港做巿區規劃的,只望住人地日本,忘了自己香港的瑰寶
香港太多黃官哈日了
忘記香港這粒東方之珠

本是明珠一棵,久被黃人關鎖;今朝黃退光生,照破山河萬朵

附件

oBnivLQsoNcchryJw7MxFhYqCjS0M96di3WPtYt1j7U.jpeg.jpg(673.76 KB)

政府而家推動唱好香港

但唔係在香港景區大種櫻花,等港人扮日本人打卡,唱好日本囉

香港有自己獨有魅力,自己都應有很多特色瑰寶,唔應棄如敝屣,崇跟日韓風囉

https://youtu.be/a1kGM46AnYA

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]