• 瀏覽: 38,726
  • 回覆: 83
+27
引用:
原帖由 montejo 於 2023-2-8 23:02 發表

其實香港好多地方有櫻花,品種唔同日本個啲!
香港櫻花|仿如置身日本!4大賞櫻地點推介+交通打卡攻略 (cosmopolitan.com.hk)

呢D囉

引用:
原帖由 elsababa 於 2023-2-9 00:14 發表

這是廣東櫻,你唔識就出少句聲啦。
睇櫻花唔係逐個花冧睇架,  

因土地問題做唔到花海, 咪攪過得樣香港獨色植物囉, 香港連自己特色都唔尊重, 只係做日韓的跟尾狗??

附件

櫻花期.jpg(156.64 KB)

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2023-2-9 07:46 發表

櫻花唔係日本獨有嘅其實
但櫻花已是日本向世界宣示的國花

香港冇需要為日本旺場

引用:
原帖由 noel2046 於 2023-2-9 08:26 發表

啲憤青反日反到上腦,連賞花都帶政治色彩
怎解香港反而唔種自己香港特色的???

香港的土地資源有限, 就要選擇
要櫻花可成國際招徠, 香港唔夠土地亦不夠日本, 南韓爭
但香港可以大種洋紫荊

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-9 01:13 發表

因為日韓流行文化發達
說明香港近呢幾代無L用囉, 
香港上世紀尾, 亞洲四小龍, 韓日都對香港風趨之若鶩, 港人歌曲, 港劇, 港電影更是他們跟的風

而現在只做佢地跟尾狗, 儍很咗 

而家, 係佢地日, 韓跟中國風先啱, 香港班儍仔仲要迷住跟日韓???太屎啦

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-9 09:58 發表

絕對好事!

2023香港全面復常年,最佳榜樣!
但咁東一撻,西又搞搞,成唔到吸引外國遊客的景點,

相反日,韓甚至國內遊客看到,只成為笑柄

引用:
原帖由 sakito520 於 2023-2-9 10:16 發表

我淨係睇過日笨節目試過實驗搬走隨機民居入邊所有mic產品,點撚知成屋空撚哂
我都睇過這片
舉個例,如去日本daiso行過都知,如要佢唔可賣中國製造的產品,我諗佢會全鋪執得,因為基本上同空置接近,因為那些貨架都係中國製造

引用:
原帖由 kof2002um 於 2023-2-9 10:39 發表

唔好on 9 la, 櫻花係唐朝傳去日本, 俾日本仔偷嚟用
咁而家公布成了日本國花麻,你係唐朝人定係現今人呀?

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-2-9 09:15 發表

佢可能係反串,大家要小心!
連櫻花都要無限上綱上線,十足十曱甴思維。
中國地大,櫻花係小眾都可以做花海,但香港地少,怎解仲要種人地國代表的花而忽略了自己國花及巿花?

人聰明係因懂得選取,香港冇地咪更應集中發現代表香港的值物嗎

香港旅遊唔好學鳩摩智
少林易筋經,好嘢來的
少林72絕技,好嘢來的
逍遙派武功,小無相功,好嘢來的

全面𡁻晒,樣樣有d,咪爆大鑊,走火入魔,最後咪係一事無成囉
鳩摩智本派的大輪雪山火焰刀根本就可獨步武林,但郤捨本逐末去追甚麼6脈神劍,易筋經

結果咪一無所有!

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2023-2-9 12:52 發表

小,返你只係說出攖花不是源自日本,所以7小陣啦,香港冇嘢多壞人最多成日反政府,所以不段倒退
香港的代表係洋紫荊,國花係牡丹同梅花

做好自己特色才是優先

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-2-9 13:11 發表

香港只有東涌「公園」咁大嗎?
在不同地方栽種不同植物給市民欣賞,有乜問題,櫻花.梅花.桃花.......,點解係都要岐視櫻花?
最後,香港市花洋紫荊,全港隨處可見,櫻花只係特定地點,你咁都睇唔過眼,真係好小氣!😔
係優次有序,先發揮完自己特色才加他國長處,才是理智做法!

引用:
原帖由 milkhang 於 2023-2-9 13:07 發表

上海都有勁多
上海幾大?
香港得1097平公里喎?香港人口密度係每平方公里有6849人,世界前列!
貴州平壩的櫻花海是2.4萬畝(97.125平方公里)

大坂的櫻花海面積105.6平方公頃(1.056平方公里)

有這些珠玉在前,香港去調自己主題,發展一些跟尾有之,有自己風格的櫻花觀賞呀 
做乜唔發展在其他地區少的香港花卉海
好似前面有師兄提到種桃花囉
將香港某離島發展成桃花島都一樣得!

引用:
原帖由 gustavhe 於 2023-2-9 13:27 發表

師兄,我想問櫻花幾時變咗係日本國花?日本國花一向係菊花噃
自己睇啦!

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/国花

引用:
原帖由 愚人之石 於 2023-2-9 14:48 發表

咦,中華民國頌噃,護主犬有冇睇清楚.
都話咗中華人民共和國在1988年已推行雙國花制方單

需在國內仍在爭議,塵埃未定
但牡丹及梅花都是被中國考慮的國花

而梅花更是毛主席當年主力倡議的,未落實相信係等台統一

或應該咁講台灣係中國的,而台灣用了梅花做國花,所以中國都會包括梅花為國花!因為一中國!

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-2-9 14:36 發表

你有冇搞錯,樓主係曱甴???

係香土新聞版,樓主出哂名係愛國愛黨,忠心耿耿嘅中國人呀!

師兄,唔洗理嗰班‘’恐龍頭骨司令'嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]