• 瀏覽: 38,525
  • 回覆: 83
+27
引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2023-2-8 17:44 發表

點解唔種得櫻花?
唔係唔種得,但主流係應牡丹,洋紫荊,梅花這些中國特色

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2023-2-8 17:48 發表

櫻花冇中國特色咩?中國自古就有賞花習俗,點解要歧視櫻花?
櫻花係日本國花,咪去日本睇囉,幾千蚊機票之嘛

引用:
原帖由 antjai 於 2023-2-8 17:57 發表

新香港連一套日本浴衣都容不下。。。
日本佬自己都佬唔下啦 

日本av裡d日本佬一見女生係房度,就即撲埋去剝佢落黎
所以套用你嗰句:日本佬咁嘅,一件浴衣都容唔下喎

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-8 18:00 發表

D色無咁靚
講顏色,牡丹無敵添啦!

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2023-2-8 18:02 發表

又反政府施政
政府咪中國香港特區政府囉,種國花巿花才合理!

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2023-2-8 18:03 發表

無錢去日本唯有著浴衣扮去咗,但櫻花原產地不是在日本
日本?

正常人當然唔會揀呢個時候去啦!

我朋友一月尾去日本,染埋染添呀!

疫國,去送死就真,邊係去旅遊?

引用:
原帖由 壹逸漆次郎 於 2023-2-8 18:07 發表

個人覺得椰菜花盛開先係最靚
去台灣打滾半,你應可心想事成,我見台灣中國時報生活新聞裡講緊有台妹中了椰菜花,擋心送俾男友喎,叫送俾你,我諗佢肯

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2023-2-8 18:10 發表

赤裸 出來效果會好D喎。 
嗰d要好大 功力去追先做到,師兄努力啦!

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2023-2-8 18:15 發表

靚到飛起!👍👍👍
亂銀糟糟

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2023-2-8 18:16 發表

其實櫻花唔係日本獨有,在亞洲地區很多地方都有,中國大陛和台灣省都有櫻花,只是日本的最為知名吧。
中國的梅花亦好靚好大特色

http://news.jstv.com/a/20181219/5c19eb72b831895834ba94c3.shtml

梅須遜雪三分白,雪卻輸梅一段香。 

引用:
原帖由 lai-ken 於 2023-2-8 18:24 發表

內地女生唔係應該著漢服唐裝咩?之前tvb先有講話近年興起漢服潮,點知原來都係唔夠日本和服浴衣吸引
我上次去京都清水寺都意為撞到個著和服的日本妹,怎知瀨嘢原來係港女

引用:
原帖由 skydancer 於 2023-2-8 18:43 發表

咁小姐姐件浴衣可能都係made in  China呢
洶寶買的

引用:
原帖由 starr 於 2023-2-8 18:52 發表

櫻花好多地方都有,唔代表日本

https://www.toutiao.com/article/7077420594614551075/
香港有櫻花唔出奇
但香港的梅花,牡丹以至洋紫荊少得可以,係咪應該優先呢

真係唔好攪到往後,好似菠蘿包大冇菠蘿,香港少國花巿花但多櫻花就真係國恥囉!

引用:
原帖由 soviso 於 2023-2-8 19:00 發表

講花都可以講到政治覺得靚未去影囉。
呢d唔係政治,係香港的應有中國香港特色!香港唔係主力為宣揚櫻花的地方!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]