• 瀏覽: 24,145
  • 回覆: 281
+4
引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-2-8 13:36 發表

不是公平競爭就唔好講得咁冠冕堂皇啦,這個世界無免費午餐,依家中國唔係要偷你科技,而係真金白銀同你買,你老美唔賣無問題,但同時要其他國家都唔賣就變成制裁或打壓啦,看你如何解讀囉
美國都吾會用中國嘅5 G啦
你都可以吾用美國半導體技術
而且你想買吾代表一定要賣喎

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-8 13:41 發表

1。 根據台灣關係法,美國可以去訪問台灣
2。美國都吾承認你講嘅專屬經濟區
啫係自己領土,要人哋承認先得,你果然係弱智仔無誤。🤭

引用:
原帖由 莫小問 於 2023-2-8 13:37 發表

講就易,依家真係全世界都想同美國脫勾呀。美元濫發,美債點還?
中國嘅美元外滙上升緊喎
邊個話吾要美元架?

中國外儲三連升 2023年勢再上32000億美元大關

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-8 13:34 發表

拜登從無咁樣講
講嘅係美國智庫
美國有言論自由
你吾可以阻止美國人鳩嗡
但係佢地吾代表美國政府
我當然知唔係拜登講係呢條所謂四星上將講,四星上將講嘢唔係放屁下話,言論自由唔係乜都講得嘅,唔通勒索係言論自由咩。
https://www.rfa.org/mandarin/Xinwen/2-01282023110518.html

講一套做一套

引用:
原帖由 amx_011 於 2023-2-8 12:52 發表

美國總統拜登到國會發表國情咨文,談到中美關係。拜登表示,已經向中國國家主席習近平重申,美國尋求與中國競爭,而不是衝突。 拜登在發言中,間接提到近日中國氣球飛到美國領空的事件。拜登表示,美國致力與中國合作,並可促進美國的利益和造福世界,而美國在上星期的行動就顯示,若果中國威脅到美國的主權,美國將會採取...

美狗講到出口,佢哋尋求係競爭,但中國尋求嘅係合作雙嬴喎,咁點傾?競爭就要用下流手段,中國唔會囉,身為一個總統咁講嘢嘅?

美國講一套做一套,信佢多多都唔夠死

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-8 13:44 發表

請問ASML制造光刻機嘅時候,有冇俾專利費俾老尾先?收得專利費仲走去管人地嘅產品賣俾邊個?咁賣咩專利費呀?咁驚咪連ASML專利授權都唔好批囉…

美國尋求競爭而不是衝突,但是當美國競爭不過中國時,就會尋求衝突!

引用:
原帖由 莫小問 於 2023-2-8 13:37 發表

講就易,依家真係全世界都想同美國脫勾呀。美元濫發,美債點還?
所以亞爺急速拋售,好快第二位置讓比六千多億既英國,據聞亞爺會拋多五丶六千億,所以近日見美國佬開始腳軟

引用:

高通. Apple畀緊華為5G專利,你唔知咩!🤭

美國白痴

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-2-8 13:46 發表

啫係自己領土,要人哋承認先得,你果然係弱智仔無誤。🤭
你吾滿意點解當年吾提出?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-2-8 12:54 發表

長臂管轄式打壓,係乜野競爭
我諗起佢

附件

Capture.JPG(53.99 KB)

引用:

所以我一向都希望中國可以自行研發及生產其他國家不願意提供的科技和產品,鞏固自身的競爭能力,才可立於不敗之地

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]