• 瀏覽: 3,383
  • 回覆: 26
申逾149億港元建首批簡約公屋 議員轟當局未與居民溝通

(149億 除5年=29.8億) (29.8億 除12月=2.48億) (2.48億 份比3萬困難戶=$8266)
即是每戶大約支助現金$8000/5年 ... 用係改善現有住房問題未仲好啦 !!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/申逾149億港元建首批簡約公屋-議員轟當局未與居民溝通-040632662.html

周圍都係劏房,樓宇結構出現大量問題,一出事就就好似土耳其咁,到時個個收過錢的又裝儍 
果D冇遠見的議員應即炒掉

你行出去地產舖睇下,一個劏房幾多錢月租?一個二百幾呎嘅單位月租都成皮嘢!下下都係睇住呢個啟德,唔好咁短視放眼遠少少,做人就會豁達一啲。

劏房業主都傾向起屋錢轉化現金補貼劏房戶仲實際
劏房戶祖金壓力的確減輕,但居住環境會改善

引用:
原帖由 90年代 於 2023-2-8 12:45 發表

申逾149億港元建首批簡約公屋 議員轟當局未與居民溝通

(149億 除5年=29.8億) (29.8億 除12月=2.48億) (2.48億 份比3萬困難戶=$8266)
即是每戶大約支助現金$8000/5年 ... 用係改善現有住房問題未仲好啦 !!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/申逾149億港元建首批簡約公屋-議員轟當局未與居民溝通-040632662.html
每戶収得2000-2500租,連維護、保險、保安都要蝕。

溝通甚麼 ??

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2023-2-8 12:55 發表

劏房業主都傾向起屋錢轉化現金補貼劏房戶仲實際
劏房戶祖金壓力的確減輕,但居住環境會改善
業主要提供簡屋質素先,仲要房大好多先講!

若補貼齋 cover 租金,湯房業主太so. 食s 佢哋!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-2-8 12:53 發表

你行出去地產舖睇下,一個劏房幾多錢月租?一個二百幾呎嘅單位月租都成皮嘢!下下都係睇住呢個啟德,唔好咁短視放眼遠少少,做人就會豁達一啲。
關乎自己利益

我宣布撥款通過!!人間有情

簡約公屋一定要起,可以解決到迫切輪候上公屋嘅市民。

天價起積木屋,有乜理據?

簡約真系嘥氣傑作。 

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-2-8 12:53 發表

叫劏房波同班議員講下啦,佢最清楚

零票反對 共產黨萬歲 反對清零

港府推動培育年輕客戶群丶長大成人後住慣咗直接買啓德新樓。(租或供樓$)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]